Rudele unor pacienţi decedaţi la Cluj acuză spitalul că a ascuns un FOCAR DE GRIPĂ PORCINĂ

Rudele unor pacienţi transplantaţi renal au acuzat, joi, conducerea Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca că a muşamalizat existenţa unui focar de gripă porcină care a dus, ulterior, la decesul pacienţilor.

28 apr. 2016, 16:13
Rudele unor pacienţi decedaţi la Cluj acuză spitalul că a ascuns un FOCAR DE GRIPĂ PORCINĂ

Emanuel Ungureanu, preşedintele Asociaţiei penru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru”, a cerut, joi, într-o conferinţă de presă, autorităţilor, să facă o anchetă la ICUTR şi să verifice care a fost sursa virusului care a omorât doi pacienţi, informează Mediafax.

Sunt cinci pacienţi care au avut un transplant de rinichi efectuat la ICUTR Cluj-Napoca, iar rudele lor acuză conducerea instituţiei că a încercat să muşamalizeze apariţia unui focar de gripă porcină la începutul acestui an, în luna februarie. Cerem public autorităţilor statului să facă o anchetă la ICUTR şi să verifice care a fost sursa acestui virus care a omorât doi pacienţi şi cerem măsuri drastice din partea Ministerului Sănătăţii şi a Parchetului împotriva acelor persoane care se fac vinovate de omor prin imprudenţă sau de abuz sau neglijenţă în serviciu„, a spus Ungureanu.

Potrivit acestuia, rudele celor doi pacienţi decedaţi în luna februarie nu ştiu nici acum, la sfârşitul lunii aprilie, care a fost cauza morţii.

DSP ar fi trebuit să anunţe public că este focar de gripă, că s-au luat măsuri. Nicio instituţie nu a anunţat că la ICUTR a fost un focar de gripă care s-a mutat la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, unde au fost transferaţi ulterior pacienţii şi unde au decedat, dar nici acest spital nu a anunţat focarul de gripă porcină. În actele ICUTR apare foarte clar că mai mulţi pacienţi au fost infectaţi cu virusul AH1N1, dar rudele nu au fost informate. Pe adresa de transfer de la ICUTR la Spitalul de Boli Infecţioase scrie doar că au infecţii respiratorii severe„, a spus Emanuel Ungureanu.

Iulia Molnar, fiica uneia dintre pacientele decedate, Toth Ana, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că tot ceea ce doreşte este să se afle adevărul, să ştie de ce a murit mama sa.

„Suntem şocaţi de modul în care au fost trataţi cei doi pacienţi care au fost internaţi în aceeaşi perioadă la ICUTR de aceiaşi medici şi cu aceeaşi indiferenţă. Demersul nostru comun este aflarea adevărului despre circumstanţele în care au murit, suntem revoltaţi de modul cum au fost trataţi post-transplant. Nu ni s-a spus că au fost infectaţi cu gripă porcină, am aflat acest lucru doar de la Spitalul de Boli Infecţioase. De ce au ascuns acest lucru, mai ales că ştiau diagnosticul de gripă porcină?”, a spus Molnar.

La rândul său, Melania Bejan, soţia lui Viorel Bejan, celălalt pacient decedat, a depus în 18 aprilie o plângere la Colegiul Medicilor Cluj.

„Sunt dezamăgită de comunicarea între pacient, aparţinători şi spital. Nu ştiu de ce a murit soţul meu, sunt consternată că, supravegheat de atâţia medici, soţul meu a murit cu zile într-un spital unde colcăie viruşi şi bacterii. Am fost ignorată şi minţită. Am aflat că erau internate două paciente care tuşeau şi erau în aceeaşi zonă cu pacienţii transplantaţi, nu se poate aşa ceva. Cum s-a putut face infectarea cu gripa porcină şi cum, sub ochii atâtor medici, soţul meu a murit? Soţul meu avea diverse bacterii identificate la Spitalul de Boli Infecţioase”, a spus Bejan.

Adrian Bărbos, medic în cadrul ICUTR Cluj-Napoca, a declarat, joi, că au fost, într-adevăr, cinci pacienţi care au fost infestaţi cu virusul gripei porcine, „care au luat o infecţie, dar nu din ICUTR”.

„Nu s-a dezvoltat aici această infecţie, acest virus nu a fost crescut, nu a fost transmis de personalul institutului sau de alţi pacienţi. În 4 februarie, când s-a stabilit diagnosticul, au fost transferaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi am anunţat DSP. S-au luat toate măsurile privind sterilizarea şi curăţarea zonei de transplant. Am vrea să ştim şi noi de unde au luat virusul aceşti pacienţi, cu siguranţă nu din institut. De unde au apărut aceste tulpini ale virusului, cum au ajuns în institut, nu pot să spun. S-a făcut o anchetă, dar nu s-a găsit cauza”, a spus Bărbos.

Acesta a subliniat că pacienţii erau internaţi la Secţia de Transplant, dar se mişcau liber între secţii, puteau să coboare la Ambulator, în sala de aşteptare, unde se află, zilnic, peste 100 de persoane.

„Pacienţii cu transplant sunt persoane cu risc de a dezvolta diverse infecţii pentru că au imunitate redusă. Încercăm să îi izolăm pe pacienţi pe cât posibil, să intre cât mai puţin în contact cu alţi pacienţi sau aparţinătorii, dar nu le putem să limităm accesul, să interzicem accesul aparţinătorilor”, a precizat Adrian Bărbos.

Potrivit acestuia, aparţinătorii pacienţilor au fost anunţaţi despre diagnosticul de gripă porcină când acesta a fost confirmat şi a avut loc transferul la Spitalul de Boli Infecţioase Cluj-Napoca.

„Erau suspiciuni de infecţii respiratorii severe. Au fost pacienţi în diverse stadii de boală, ceea ce ne duce cu gândul că unul dintre ei a fost purtătorul, vectorul care a adus în secţia respectivă virusul. Virusul putea fi luat dintr-o zonă comună, care este Ambulatorul, sala de aşteptare, nu de la personalul medical”, a adăugat medicul de la ICUTR Cluj.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Cluj, dr. Irina Filipescu, a declarat, joi, că mai mulţi pacienţi cu gripă porcină, printre care şi cei doi care au decedat, au fost internaţi la ICUTR Cluj-Napoca, de unde au fost transferaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase.

Cei de la ICUTR au trimis probele către noi, existând suspiciunea de gripă, şi când analizele au confirmat gripa, au venit pacienţii la noi, iar ulterior confirmarea gripei s-a făcut şi prin probe trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Nu ştiu cum şi unde au luat gripa aceşti pacienţi„, a spus dr. Irina Filipescu.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Mihai Moisescu, a declarat, joi, că în luna februarie au fost înregistrate cinci cazuri de infectare cu virusul AH1N1 la ICUTR Cluj-Napoca.

Debutul infecţiei a fost constatat în 1 şi 2 februarie, s-au aplicat măsuri de izolare, iar în 4 februarie, la primirea confirmării infecţiei cu virus gripal A, s-a dispus măsura transferului pacienţilor la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase având în vedere boala de bază, comorbidităţile şi tratamentul imunosupresor (scade capacitatea de apărare a organismului). Spitalul a anunţat existenţa cazurilor şi măsurilor luate. DSP a demarat o anchetă, care este în derulare„, a spus Moisescu.