Rudele victimelor de la Santiago de Compostela au organizat o manifestaţie, la 2 ani de la accidentul feroviar

La doi ani după accidentul feroviar care a făcut 79 de morți la Santiago de Compostela, în Spania, zeci de rude ale victimelor au manifestat vineri pentru a cere înființarea unei comisii de anchetă, în condițiile în care numai mecanicul trenului a fost inculpat, scrie AFP, citată de Agerpres. 

24 iul. 2015, 18:55
Rudele victimelor de la Santiago de Compostela au organizat o manifestaţie, la 2 ani de la accidentul feroviar

În octombrie 2014, justiția spaniolă a dispus neînceperea urmării penale pentru conducerea ADIF, administratorul căilor ferate spaniole, și până în prezent numai conductorul a fost pus sub acuzare pentru „79 de fapte de omucidere prin imprudență”.

„Se încăpățânează să ascundă adevărul”, a declarat presei Arturo Dominguez, purtător de cuvânt al asociației victimelor accidentului care a avut loc pe 24 iulie 2013.

„Accidentul era previzibil, iar mecanicul de tren nu poate fi singurul vinovat”, a adăugat purtătorul de cuvânt al asociației, care denunță absența măsurilor de prevedere corespunzătoare, în special în ce privește sistemul automat de frânare.

Alături de el, rude ale victimelor, printre care unele purtau pancarte în care cereau constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, au manifestat în fața catedralei din Santiago de Compostela, potrivit imaginilor difuzate la posturile de televiziune, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Accidentul de tren din Spania, printre cele mai SÂNGEROASE din Europa, în ultimii 40 de ani

Cu două minute înainte de tragedie (deraierea a avut loc la ora locală 20.41 în seara zilei de 24 iulie 2013), a sunat telefonul mobil al mecanicului José Garzón, care era atenționat să intre pe o anumită cale ferată. Însă pe durata apelului, care a durat numai două minute, mecanicul s-a dezorientat și, la intrarea într-o curbă la care trenul nu trebuia să aibă mai mult de 80 de kilometri la oră, trenul și-a menținut viteza de 179 de kilometri la oră. La doar patru kilometri de stația de tren din Santiago de Compostela, trenul a deraiat și tragedia nu a mai putut fi evitată.