Rujeola face ravagii în România. Medicul Mihai Craiu: De când a început pandemia au fost 650 de cazuri

Milioane de copii riscă să facă boli precum difterie, rujeolă sau poliomelită deoarece părinţii nu-i mai vaccinează de teama infectării cu coronavirus. Medicul pediatru Mihai Craiu spune că de când a început pandemia au fost raportate 650 de cazuri de rujeolă în România. 

29 mai 2020, 06:48
Rujeola face ravagii în România. Medicul Mihai Craiu: De când a început pandemia au fost 650 de cazuri

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că odată cu răspândirea pandemiei de coronavirus în toată lumea, programele de vaccinare au fost întrerupte.

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un semnal de alarmă și explică că într-adevăr, este firesc ca părinților să le fi fost teamă să își ducă copiii la vaccinare, dar acest lucru este unul esențial.

„Evident că va crește numărul de cazuri. De când a început pandemia sunt raportate săptămânal între 50 – 60 chiar 119 cazuri. Adică de când a început pandemia au fost 650 de cazuri de rujeolă în România.

Conform OMS, ținta de control într-o societate vaccinată ar fi să apară 5 cazuri la un milion de copii de rujeolă. Față de această cifră de cinci cazuri la un milion, creșterea a fost de peste 102 în pandemie”, a explicat medicul pediatru Mihai Craiu, potrivit Digi24.

Medicul i-a avertizat pe părinți să se gândească că fără vaccin ar putea exista riscuri importante.

„Sunt soluții de recuperare într-un timp relativ rapid, cel mai scurt interval între două vaccinuri succesive de 28 de zile, chiar și pentru copiii mici poate fi recuperată vaccinarea.

Consultul înainte de vaccinare poate fi făcut și prin telemedicină.

Vaccinarea să se facă dimineață, în cabinet, să se aranjeze programul astfel încât să scadă riscul să se întâlnească cu persoane potențial bolnave”, a adăugat medicul Craiu.

Citeşte şi Tânăra generaţie, afectată de pandemia de coronavirus. Organizaţia Internaţională a Muncii avertizează: Apare generaţia restricţiilor