RUPERE DE NORI în ţară: Oamenii sunt disperaţi din cauza INUNDAŢIILOR

Din cauza precipitaţiilor abundente care au căzut în ultimele zile, sute de oameni au rămas izolaţi, mai multe drumuri au fost închise şi zeci de gospodării au fost inundate. De asemenea, ploile puternice au afectat şi sute de hectare de teren agricol. Institutul Naţional de Meteorologie a emis noi avertizări de depăşiri ale cotelor de atenţie pentru mai multe râuri din ţară.

16 mai 2014, 11:42
RUPERE DE NORI în ţară: Oamenii sunt disperaţi din cauza INUNDAŢIILOR

Ploile abundente continuă să cadă. Hidrologii au emis noi avertizări de depăşiri ale cotelor de atenţie pentru mai multe râuri din ţară, valabile în intervalul 16 mai, ora 12.00 – 17 mai, ora 18.00. Oamenii sunt disperaţi şi nu ştiu cum să facă faţă furiei apelor.

ALERTĂ MAXIMĂ: Inundaţii la Huşi în urma unei ruperi de nori

Zeci de străzi pline cu apă pluvială, sute de grădini măturate, peste 20 de case inundate, maşini împinse în râpă de puhoaie, animale înecate, dar şi oameni care au riscat să fie înghiţiţi de apă. Totul s-a întâmplat joi seară, la Huşi, în mai puţin de 30 de minute, când o ploaie năprasnică, cu peste 80 litri pe metru pătrat, a paralizat întreg orasul.

Doi bătrâni, dintr-o casă situată pe strada Căpitan Carp, au scăpat miraculous, datorită unor tineri curajoşi care nu au ezitat să înfrunte puhoaiele şi să îi scoată pe bătrâni din apă, scrie vrn.ro.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” a judeţului Vaslui a deplasat în zonă efective de la Bârlad şi Huşi, dar şi utilaje sau motopompe, pentru ca, împreună cu lucrătorii de la Huşi să intervină în zonele afectate. În zonă s-au deplasat atât prefectul judeţului Vaslui, Andrei Puică, cât şi col Neculai Olaru, comandantul ISU Vaslui, pentru a stabili planul de intervenţie.

VEZI şi Imagini incredibile pentru mijlocul lunii mai: Zăpadă de CINCI CENTIMETRI şi temperaturi de 0 GRADE în România

Gorj: Zeci de sate şi sute de hectare de teren agricol, afectate de inundaţii

Un oraş, 14 comune cu 34 de sate componente, 5 gospodării (4 curţi şi 1 beci), 10 fântâni, 280 de hectare de teren agricol, 8 stâlpi de telecomunicaţii, 6,3 kilometri de drum comunal, 1,8 kilometri de drum judeţean, trei poduri şi două podeţe au fost afectate de precipitaţiile căzute în ultimele două zile în judeţ, se arată într-un bilanţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, scrie Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Mihai Avramescu, pompierii au reuşit să deblocheze podul care făcea legătura între localităţile Samarineşti şi Broşteni, prin înlăturarea copacilor căzuţi în zona respectivă, dar şi să degajeze un buştean care afecta cursul râului Motru.

În comuna Samarineşti, satele Samarineşti, Valea Poienii, Boca, Valea Bisericii, Larga, Băzăvani, Ţirioi, Duculeşti, Valea Mică au fost inundate aproximativ 210 hectare de teren agricol ca urmare a revărsării râului Motru. În Comuna Bolboşi, sat Ohaba au fost inundate aproximativ 12 hectare de teren agricol ca urmare a revărsării pârâul Jilţu Mic. S-a intervenit la faţa locului de către CLSU Bolboşi cu 2 rabe, 2 buldoexcavatoare, 60 de voluntari şi lucrători de la SGA Gorj pentru relizarea apărării de mal prin supraînălţare cu de 800 de saci cu nisip. Au fost inundate şi 4 gospodării ale cetăţenilor, 2 hectare grădini cu legume şi 4 solarii.

La Dăneşti, sat Barza, DJ 663 a fost închis temporar în zona podului de peste pârâul Şasa, din cauza nivelului apei, care trece peste covorul asfaltic, pe o lungime de 30 de metri. La faţa locului a intervenit o echipă de intervenţie din cadrul Întreprinderii de Drumuri şi Poduri Gorj care a efectuat lucrări de decolmatare a podului cu un utilaj Hidromek, traficul fiind reluat în cursul dimineţii de vineri.

Citeşte şi COD GALBEN de FURTUNI şi GRINDINĂ în mai multe judeţe din sudul ţării

Mehedinţi: Aproape 200 hectare de terenuri agricole inundate

O suprafaţă de aproximativ 200 de hectare de terenuri agricole au fost inundate în ultimele 24 de ore în judeţul Mehedinţi din cauza ploii torenţiale căzute în zonă, a declarat vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mehedinţi, Flavius Iscru.

Potrivit sursei citate, depăşirea cotelor de inundaţie ale râurilor Motru şi Coşuştea, cu 20 şi respectiv 18 centimetri a provocat revărsări de apă în perimetrul localităţilor Broşteni şi Corcova.

„Echipele de voluntari ai comisiilor locale pentru situaţii de urgenţă se află în teren şi monitorizează sectoarele afectate. Deocamdată, gospodăriile populaţiei nu au fost inundate”, a precizat Iscru.

Reprezentantul ISU Mehedinţi a mai arătat că şi în bazinul hidrografic al cursului de apă Huşniţa sunt semnalate creşteri ale cotei de atenţie, motiv pentru care autorităţile sunt pregătite să intervină prompt pentru atenuarea efectelor inundaţiilor.

Alba: Drumuri judeţene şi comunale, afectate de inundaţii

Două drumuri judeţene şi mai multe drumuri comunale au fost afectate în urma inundaţiilor şi a scurgerilor de pe versanţi produse în cursul serii de joi în Alba, la Rîmeţ şi Sălciua, în Munţii Apuseni, potrivit unui raport al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Citeşte şi PROGNOZA METEO pe trei zile

Prefectul Gheorghe Feneşer, preşedintele CJSU, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, vicepreşedinte al CJSU, specialişti din cadrul SGA Alba, SC Drumuri şi Poduri Locale Alba, precum şi Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba şi poliţişti s-au deplasat în zonă pentru evaluarea situaţiei şi dispunerea măsurilor necesare.

Drumul judeţean 750 care face legătura între Rîmeţ şi Valea Mănăstirii a devenit impracticabil pe o porţiune de şapte kilometri din cauza scurgerilor de pe versanţi. De asemenea, fost afectat DJ 107I, pe o lungime de 21 de kilometri, formându-se eroziuni cu adâncimi de 10-30 centimetri, îngreunând circulaţia.

Tot la Rîmeţ, pe trei drumuri comunale s-au format eroziuni cu adâncimi de până la 30 de centimetri pe o lungime totală de peste trei kilometri, în urma inundaţiilor produse de pârâurile Valea Poieni, Valea Inzelului şi Valea Uzei.

Pe teritoriul comunei Sălciua, pe Valea Muşchiului s-au produs viituri care au afectat drumul care face legătura între satele Sălciua de Jos şi Dumeşti pe o porţiune de o sută de metri. De asemenea, au fost colmatate două podeţe pe DC 130, la Valea Boci şi Pârâul Runcului.

Pentru înlăturarea efectelor s-a intervenit de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă cu forţe cu mijloace de primă intervenţie (lopeţi) şi cu două buldoexcavatoare, care au împrăştiat 50 de tone de piatră brută şi 100 metri cubi de balast, potrivit CJSU.

Citeşte şi Fenomene meteo EXTREME petrecute în România: Localnicii din zonele afectate nu au închis un ochi toată noaptea