Ruptura ligamentului încrucişat anterior, cea mai frecventă leziune la iubitorii sporturilor de iarnă

Iubitorii sporturilor de iarnă trebuie să se pregătească serios anul acesta înainte de a pleca la munte și asta deoarece, an de an, tot mai multe cazuri de pacienți se prezintă la cabinetul fizioterapeutului din cauza accidentărilor la ski, care provoacă ruptura ligamentului încrucișat anterior, o afecțiune invalidantă ce se manifestă prin durere și umflarea zonei afectate.
Roxana Gagiu
24 dec. 2016, 08:26
Ruptura ligamentului încrucişat anterior, cea mai frecventă leziune la iubitorii sporturilor de iarnă

Ruptura ligamentului încrucișat anterior se produce în timpul practicării unui sport de iarnă, când piciorul rămâne blocat într-o poziție în zăpadă sau pe gheață, iar corpul se duce într-o altă direcție. În acel moment are loc o rotație excesivă în genunchi împreună cu o înclinare laterală.

În funcție de gravitatea leziunii, aceasta poate fi de gradul I, II sau III.

În cazul gradului III, deci cel mai grav, de regulă, recomandarea ortopedului este de operație. După care este necesară recuperarea medicală postoperatorie ce constă în: drenaj limfatic pentru ca zona afectată să nu mai fie umflată, electroterapie pentru a scădea durerea, laserterapie, ultrasunet și bioptron pentru grăbirea vindecării, terapie manuală și mobilizări articulare pentru creșterea mobilității în articulații și kinetoterapie activă pentru creșterea foței musculare, a stabilității și a coordonării.

Bogdan Goga, fizioterapeut al studioului de recuperare medicală Terapie pentru Mișcare, a explicat că prin recuperarea medicală, se va urmări progresiv scăderea durerii și redarea mobilității, proces care poate dura până la 6 – 7 luni.

Dacă operația nu se impune, dar pacientul este imobilizat din cauza umflăturii și a durerilor, se recomandă recuperarea medicală timp de aproximativ 2 – 3 luni, ce are scopul de a ameliora simptomele și de a reda mobilitatea pacientului, pentru ca acesta să își poată relua activitățile zilnice, prevenind astfel atrofierea mușchilor și afectarea calității vieții. În funcție de stadiul și momentul recuperării, tehnicile amintite anterior pot să difere.

La început se va pune accent pe scăderea imflamației și diminuarea edemului, apoi se va pune accent pe creșterea mobilității, după care pe creșterea forței și, în final, pe creșterea stabilității și a coordonării.

„Iată cum, o pregătire insuficientă, alături de un moment de neatenție în practicarea unui sport atât de plăcut precum ski-ul, ne poate periclita întregul an, creând o suferință îndelungată, atât fizică, cât și emoțională deoarece, de cele mai multe ori, persoana afectată se îndepărtează de activitățile sportive de orice fel”, afirmă fizioterapeut Bogdan Goga, care oferă totodată câteva sfaturi pentru pregătirea organismului înainte de practicarea unui sport de iarnă, astfel încât să prevenim apariția rupturii ligamentului încrucișat:

1. Creșteți tonusul la nivelul musculaturii membrului inferior. Mușchii, prin activitatea lor, sunt resposabili de stabilitatea organismului. Deci, o antrenare cât mai bună a lor ne poate scuti de numerose probleme.Atunci când mușchii sunt obosiți, ligamentele preiau rolul de asigurare a stabilității organismului, făcându-le astfel vulnerabile la traumatisme.

2. Creșteți stabilitatea la nivelul organismului prin exerciții de propriocepție. Cu ajutorul fizioterapeutului, expuneți-vă la situații de instabilitate, antrenându-vă astfel pentru a reacționa cât mai corect în astfel de contexte. În acest sens, exercițiile pe burete și bosum sunt extrem de utile.

3. Faceți o încălzire corespunzătoare înainte de practicarea unui sport de iarnă. Încălziți-vă articulațiile prin exerciții simple de gimnastică, urmare de stretching, astfel încât să aduceți mușchii la o temperatură optimă.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri