IOAN RUS o contrazice pe Kovesi, dar o compară cu VLAD ŢEPEŞ: „Boierii s-au mutat la turci”

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, la şedinţa de bilanţ pe 2014 a Ministerului de Interne, că legăturile dintre mediul politic şi poliţişti reprezintă o vulnerabilitate la adresa luptei împotriva corupţiei doar dacă se presupune că una dintre aceste două categorii este în bloc coruptă. Rus o contrazice astfel pe Laura Codruţa Kövesi care i-a avertizat pe poliţişti să se ţină departe de politicieni.

23 mart. 2015, 12:29
IOAN RUS o contrazice pe Kovesi, dar o compară cu VLAD ŢEPEŞ: „Boierii s-au mutat la turci”

În cadrul intervenţiei sale la şedinţa de bilanţ a Ministerului de Interne, Ioan Rus a ţinut să o contrazică pe antevorbitoarea sa, procurorul-şef al DNA, Codruţa Kövesi. „Nu sunt de acord că limitarea relaţiilor dintre politicieni şi poliţişti este o vulnerabilitate la sistemul de luptă împotriva corupţiei decât dacă plecăm de la premisa că unii sunt corecţi şi ceilalţi corupţi sau invers„, a spus Ioan Rus.

Ministrul a arătat că procesul de combatere a corupţiei nu este unul în care o anumită instituţie are monopolul. „În realitate, această luptă trebuie să o ducem toţi. Construcţia unei viziuni pozitive asupra unei instituţii a statului se face de către toţi, nu-i apanajul unor anumite instituţii (…) N-are rost să o iubim sau să o urâm pe doamna Codruţa. Îşi face treaba cum se cuvine. Atâta doar că toţi trebuie să ne facem treaba şi să vedem cum dezvoltarea acestei ţărişoare să fie una adevărată„, a spus Rus.

El a apreciat că la fel de importantă precum lupta împotriva corupţiei este crearea unei economii naţionale solide în care capitalul autohton să fie puternic. „În valuri s-a mai luptat, Vlad Ţepeş a făcut tot aşa. Boierii s-au mutat la turci, iar efectele le-am văzut sute de ani după aceea„, a mai spus Ioan Rus.

Laura Codruţa Kovesi, şeful DNA, a declarat luni, la reuniunea de la MAI în care a fost prezentat raportul ministerului pe 2014, că a crescut numărul de cazuri de corupţie în rândul angajaţilor cu funcţii de conducere din cele două instituţii, una dintre vulnerabilităţi fiind „legăturile care există între angajaţi ai MAI si politicieni locali si oameni de afaceri”.

Laura Codruţa Kovesi a participat luni, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, la prezentarea raportului MAI pe 2014.

Kovesi a apreciat activitatea poliţiştilor din cadrul DNA, spunând că, fără sprijinul acestora, procurorii nu ar fi reuşit să obţină rezultatele înregistrate anul trecut.

„Cred ca este important sa spun ca suntem institutii care au interese comune si trebuie sa ne asiguram ca avem incredere unii in altii”, a spus Kovesi.

CITEŞTE ŞI KLAUS IOHANNIS şi VICTOR PONTA, prezenţi la raportul MAI

Şefa DNA a enumerat si vulnerabilităţile din cele două instituţii.

Este important sa identificam impreuna vulnerabilitatile pe care institutiile noastre le au. Una dintre vulnerabilităţi comune MAI şi DNA  o reprezintă corectitudinea si integritatea celor care lucrează în sistemul de justitie si sistemul de aparare nationala.

Am constatat, în cadrul investigaţiilor noastre, că numărul  persoanelor cu functii de conducere din cele două structuri care sunt suspectate pentru fapte de coruptie a crescut în 2014. De aceea, este important  sa descoperim si vulnerabilitatile care duc la astfel de situatii. Una dintre vulnerabilităţile pe care noi le-am constatat vizează legaturile care există între angajaţi ai MAI si politicieni locali si oameni de afaceri”, a precizat Kovesi.

Aceasta a mai arătat că o alta vulnerabilitate care vizează sistemul de justiţie o constituie recuperarea prejudiciilor. Kovesi a susţinut că, anul trecut, DNA a disponibilizat bunuri de peste 330 de milioane de euro.

„A crescut numărul de denunturi care se fac la DNA cu peste 50% anul trecut,  ceea ce arata si o crestere a increderii in institutia noastra”, a conchis Kovesi.