RUSALII 2017. Cine sunt Rusaliile

Rusaliile sunt prăznuite în fiecare an la 50 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti. Sărbătoarea de Rusalii este cunoscută şi sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh şi reprezintă o sărbătoare extrem de importantă pentru toţi creştinii.

05 iun. 2017, 03:20
RUSALII 2017. Cine sunt Rusaliile

Rusaliile sunt cunoscute sub nume diferite: iele, zane, soimane, milostive, doamne, imparatesele-vazduhului, ursoaice, etc. Rusaliile erau respectate, dar nu indragite pentru ca aduceau tot felul de boli. Oamenii nu stiu cate sunt si nu le spun pe nume, ca nu cumva sa le supere.

Rusaliile umbla imbracate in alb, danseaza in vazduh si cauta locuri neumblate. Locurile unde au jucat, raman arse si neroditoare.

Potrivit legendelor, Rusaliile răpesc din când în când un tânăr frumos, ca să joace cu el. Când este eliberat, tânărul nu are voie să le descopere altora cântecele lor şi nici să le mărturisească semenilor ce a văzut. În caz contrar, sunt pedepsiţi cu moarte sau paralizie.

Nu scăpau de pedeapsă nici cei care nu respectau timpul lor – sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Sfântului Duh până luni după-amiaza din săptămâna a doua de după Rusalii. Pentru a apăra gospodăria de invazia Rusaliilor, oamenii obişnuiesc şi astăzi, în virtutea tradiţiei, să arboreze la porţi, în foişoare, pe ganguri sau la intrările in case, ramuri verzi de tei, plantă considerată a avea proprietăţi apotropaice, scrie crestinortodox.ro.