Rusia a atacat cu rachete o bază militară de la graniţa cu Polonia. Prima reacţie a Washingtonului

Departamentul american al Apărării a răspuns la tirurile de rachete ruseşti din apropierea graniţei cu Polonia reiterând că Washingtonul şi aliaţii săi vor apăra teritoriul NATO în cazul unui atac, transmite DPA.

13 mart. 2022, 20:09
Rusia a atacat cu rachete o bază militară de la graniţa cu Polonia. Prima reacţie a Washingtonului

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că la baza militară atacată activează și instructori militari străini: „Acesta este un nou atac terorist asupra păcii şi securităţii în apropierea graniţei UE şi a NATO”.

Cel puțin 35 de persoane au fost ucise și 134 rănite în atacul aerian rusesc, a anunțat guvernatorul regional Maksym Kozytskyy. „Rusia a atacat Centrul Internațional de Menținere a Păcii și Securitate de lângă Lviv. Aici lucrează instructori străini„, a scris Reznikov într-o postare online.

Ucraina și-a desfășurat acolo majoritatea exercițiilor cu țările NATO înainte de invazie. Ultimele exerciții majore au avut loc în septembrie.

Reacţia Washingtonului după ce Rusia a atacat o bază militară NATO

Un atac armat împotriva unuia este considerat un atac armat împotriva tuturor”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pentru postul american de radio ABC, referindu-se la acordurile NATO de sprijin militar reciproc. Acesta este şi motivul pentru care forţele americane şi alte forţe NATO îşi sporesc prezenţa la graniţa estică a Alianţei, a spus el.

Citeste si Zelenski: În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului

Am spus foarte clar Rusiei că teritoriul NATO va fi apărat nu doar de Statele Unite, ci şi de aliaţii noştri’‘, a declarat Kirby. El a precizat că există o linie de comunicare cu Ministerul rus al Apărării pentru a evita un conflict direct.

Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden, a subliniat, la rândul lui, că SUA vor apăra ‘‘fiecare centimetru” din teritoriul NATO. Cu toate acestea, armata americană nu va interveni direct în Ucraina pentru a evita o confruntare cu Rusia, a precizat el.

Cu câteva ore mai devreme, Rusia a lovit o zonă de antrenament militar printr-un atac cu rachete nu departe de oraşul ucrainean Lviv (Lvov), ucigând cel puţin 35 de persoane şi rănind zeci. Locul atacului se află în apropiere de graniţa cu Polonia, membră a NATO.

Citeste si Ramzan Kadîrov, nemilosul lider al cecenilor, a ajuns în Ucraina. Imagini unice cu acesta înarmat până-n dinţi, lângă Kiev VIDEO