Rusia a blocat pagini de Internet care promovează proteste la Moscova

Rusia a blocat accesul la mai multe pagini de Internet care promovează ceea ce autoritățile consideră a fi un protest ilegal antiguvernamental planificat duminică în sau în apropierea Pieței Roșii din Moscova, relatează Reuters.

31 mart. 2017, 15:47
Rusia a blocat pagini de Internet care promovează proteste la Moscova

Demonstrația va avea loc cu un an înainte de o alegerile prezidențiale din Rusia și la o săptămână după cel mai mare protest antiguvernamental din ultimii ani încheiat cu sute de arestări, între care și arestarea liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi.

Organizatorii protestului de duminică se descriu online drept ‘oameni tineri și studenți obișnuiți de la Moscova’ și spun că nu au nicio legătură cu Navalnîi, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea de 15 zile pentru rolul său în organizarea protestelor din 26 martie.

Până vineri după-amiază, circa 2.000 de persoane s-au înscris online pentru a participa la protestul studenților, despre care autoritățile afirmă că este ilegal deoarece inițiatorii săi nu au cerut permisiunea pentru organizarea sa sau nu căzut de acord cu acestea în legătură cu locația sau momentul în care are loc demonstrația.

Citeşte şi Putin şi-a anulat sesiunea anuală televizată de întrebări şi răspunsuri până la vară. Preşedintele are un program aglomerat

O copie a unei scrisori a biroului procurorului general către autoritatea de reglementare a comunicațiilor, Roskomnadzor, a fost publicată online vineri, în care se cere blocarea accesului la cinci pagini de Internet, despre care se afirmă că fac apel la ‘dezordine’ și ‘activități extremiste’.

Trei din cele cinci pagini de Internet au fost blocate vineri după-amiază.

Președintele Vladimir Putin, care este așteptat să candideze pentru un al patrulea mandat de președinte anul viitor, a criticat joi protestele antiguvernamentale, spunând că orice persoană care a încălcat legea trebuie pedepsită.