Rusia a desfăşurat rachete Iskander-M care transportă focoase nucleare, în Kaliningrad

Rusia a desfășurat rachete Iskander-M, care pot transporta focoase nucleare, în enclava Kaliningrad, teritoriu rusesc situat între Lituania și Polonia, în cadrul unor exerciții de rutină care implică astfel de rachete pe teritoriul său, a declarat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

08 oct. 2016, 14:37

„Aceste rachete au fost desfășurate de mai multe ori (în regiunea Kaliningrad) și vor fi desfășurate ca parte a pregătirii militare a forțelor armate ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konașenkov, într-un comunicat.

Un oficial american din domeniul informațiilor a declarat vineri că Rusia a început să transporte rachete Iskander-M, cu rază de acțiune de 500 de kilometri, în regiunea Kaliningrad ceea ce, în opinia sa, „ar putea fi un gest politic — o demonstrație de forță — pentru a-și exprima nemulțumirea față de NATO”.

Igor Konașenkov a afirmat că una dintre rachete a fost în mod deliberat expusă unui satelit spion american. „Nu a trebuit să așteptăm prea mult — partenerii noștri americani au confirmat prezența acestora”, a mai spus el, citat de Reuters.

Lituania s-a declarat sâmbătă îngrijorată de „exercițiile militare” în curs de desfășurare ale armatei ruse în enclava Kaliningrad care „prevăd desfășurarea de rachete Iskander”.

„Rusia efectuează exerciții militare în enclava Kaliningrad și scenariul lor prevede desfășurarea de sisteme de rachete Iskander și posibilitatea utilizării lor”, a declarat ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius.

Aceste rachete, care pot transporta focoase nucleare, pot atinge Berlinul din enclava rusească frontalieră Poloniei și Lituaniei, a mai spus el.