Rusia a falsificat eşantioanele de urină ale sportivilor săi, la JO de la Soci. Se cere excluderea ţării de la Rio 2016

Un nou raport al Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) relevă că ministerul rus al sporturilor a fost implicat direct în falsificarea eşantioanelor de urină ale sportivilor ruşi participanţi la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2014, de la Soci.

18 iul. 2016, 13:53
Rusia a falsificat eşantioanele de urină ale sportivilor săi, la JO de la Soci. Se cere excluderea ţării de la Rio 2016

Comisia WADA a constatat că sportivii ruşi participanţi la JO 2014 s-au dopat sistematic înaintea Olimpiadei, iar ministerul rus al sporturilor a controlat direct manipularea eşantioanelor de urină. Grigori Rodcenkov, şeful laboratorului anti-doping rus, a recunoscut că zeci de atleţi ruşi ar fi fost dopaţi acum doi ani, la Olimpiadă.

Două luni au durat investigaţiile, iar raportul întocmit de Dr. Richard McLaren ar putea conduce la decizia de excludere a întregii delegaţii ruse de la Olimpiada de la Rio. De altfel, agențiile antidopaj americană și canadiană au făcut sâmbătă un apel pentru excluderea totală a tuturor sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice de la Rio, tocmai în baza acestui raport, publicat luni, al cărui conţinut probabil îl cunoşteau.

Federația rusă de atletism este suspendată deja din luna noiembrie de către Federația Internațională de Atletism (IAAF), ca urmare a dezvăluirilor privind practicile de dopaj. Dar 68 de atleți ruși au depus o solicitare la Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS) pentru a participa la JO cu titlu individual, TAS urmând să decidă pe 21 iulie cel mai târziu.

Raportul făcut public luni are circa 100 de pagini şi a fost comandat în luna mai de Agenția mondială antidoping (AMA) după acuzațiile fostului șef al laboratorului rus antidoping, Grigori Rodcenkov, asupra unui sistem de dopaj organizat în timpul JO de iarnă de la Soci 2014, a fost prezentat de autorul său, juristul canadian Richard McLaren, luni la Toronto.

Personalul laboratorului din Moscova nu a avut de ales cu privire la implicarea sa în acest sistem (…) care a permis sportivilor ruși să participe la competiții în ciuda faptului că utilizau produse dopante„, se poate citi în concluziile raportului.

Potrivit raportului, ministrul Sporturilor, Vitali Mutko, controla aceste operațiuni cu ajutorul serviciilor secrete ruse. Acest ”sistem de schimbare a eșantioanelor pozitive” ar fi fost instaurat încă din 2011 de Rusia și ar fi durat până în 2015, în beneficiul sportivilor ruși din numeroase sporturilor olimpice de vară și de iarnă cu ocazia competițiilor internaționale organizate în Rusia.