Rusia a fost condamnată să plătească despăgubiri de 25.000 de euro pentru un copil traumatizat de arestarea tatălui său

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Rusia cu privire la traumatizarea unui copil în vârstă de nouă ani care a asistat la arestarea violentă a tatălui său de către poliţie, relatează AFP.

12 nov. 2019, 13:16
Rusia a fost condamnată să plătească despăgubiri de 25.000 de euro pentru un copil traumatizat de arestarea tatălui său

 ”Faptul că reclamamta a asistat la un episod de o asemenea violenţă se analizează drept rele tratamente pe care autorităţile nu le-au împiedicat, dispreţuindu-şi obligaţiile care decurg din Articolul 3” al Convenţiei europene a drepturilor omului, care interzice tratamentele inumane sau degradante, precizează Curtea într-un comunicat.

Reclamanta, născută în 1998, era în vârstă de nouă ani atunci când tatăl său, suspectat la acea vreme de vânzare de canabis, a fost arestat în cursul unei operaţiuni de infiltrare organizată de Serviciul Federal rus de Luptă Antidrog, informează news.ro.

Fata se afla la momentul respectiv în maşina tatălui său, în faţa şcolii.

Potrivit reclamantei, ”poliţiştii l-au aruncat pe tatăl său la pământ, l-au lovit şi i-au dat lovituri de picioare în tors în mai multe rânduri, refuzând să o lase să iasă din maşină”, relatează Curtea.

După aceea, ea a fost diagnosticată cu o tulburare neurologică – enurezis – şi tulburări psihiatrice posttraumatice, care au durat timp de mai mulţi ani, informează news.ro.

”Agenţii forţelor de ordine, care ştiau că reclamanta era sau putea să fie prezentă la faţa locului, nu au ţinut în niciun fel cont de interesele sale atunci când şi-au planificat şi au desfăşurat operaţiunea împotriva tatălui interesatei şi au expus-o astfel unei scene de violenţă care a afectat-o grav”, a stabilit un complet de şapte judecători CEDO.

Rusia a fost condamnată la plata către reclamantă a sumei de 25.000 de euro, reprezentând ”despăgubiri morale”.