Rusia a intervenit prin atacuri cibernetice coordonate pentru ca Donald Trump să câştige alegerile din SUA. Ce a făcut Obama

Rusia a intervenit prin atacuri cibernetice coordonate pentru a manipula votul americanilor pentru cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, care a avut-o ca adversar pe fosta Primă Doamnă a Americii, Hillary Clinton, au dezvăluit mai multe oficialităţi americane. Barack Obama a declarat că ruşii au oprit atacurile cibernetice după ce l-a confruntat în septembrie pe Vladimir Putin.    

16 dec. 2016, 20:32
Rusia a intervenit prin atacuri cibernetice coordonate pentru ca Donald Trump să câştige alegerile din SUA. Ce a făcut Obama

Informaţii dezvăluite recent ar conţine dovezi despre implicarea directă a liderului de la Kremlin în atacurile informatice care au vizat serverele Comitetului Naţional al Partidului Democrat din SUA.
Rusia a catalogat ca fiind „absurde” acuzaţiile privind implicarea lui Vladimir Putin în scrutinul din SUA. Şeful diplomaţiei Rusiei, Serghei Lavrov, a reacţionat afirmând că „am fost uimit când am aflat acest lucru. Este absurd, nu există nicio şansă ca cineva să creadă acest lucru”.

La rândul său, Donald Trump, preşedintele-ales al SUA, consideră „ridicole” suspiciunile privind implicarea Rusiei în campania electorală americană, notând că, dacă el ar fi denunţat ingerinţe străine, ideea ar fi fost numită „teorie a conspiraţiei”. „Vă puteţi imagina că, în cazul în care am fi avut alt rezultat al alegerilor şi am fi încercat noi să jucăm cartea Rusia-CIA, ideea ar fi fost numită teorie a conspiraţiei”, a transmis Donald Trump prin Twitter. „Până nu prinzi hackerii în fapt, este greu să determini cine comite atacurile informatice. De ce nu s-a vorbit despre acest lucru înaintea alegerilor?”, a adăugat Trump, citat de site-ul Politico.com.

Citeşte şi Americanii acuză: Vladimir Putin a coordonat personal atacurile cibernetice împotriva democraţilor lui Hillary Clinton

Experţi ai serviciilor de informaţii, citaţi de Washington Post, au declarat anterior că atacurile cibernetice au fost comise de Rusia cu scopul facilitării victoriei lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial american.

Reacţia lui Obama

Preşedintele Barack Obama a declarat vineri seara că hackerii ruşi au decis să pună capăt atacurilor cibernetice din campania prezidenţială, după ce l-a confruntat personal în această privinţă pe liderul Rusiei, Vladimir Putin. Se pare că discuţia tensionată dintre cei doi lideri a avut loc în cadrul unei întâlniri organizate în septembrie pe marginea summitului G20 din China, transmite CNN.

Obama i-a cerut direct preşedintelui rus să pună capăt interferenţelor cibernetice în alegerile prezidenţiale ori vor exista consecinţe reale împotriva Moscovei. ”Nu am mai văzut interferenţe în procesul electoral după acel moment. Însă scurgerea de date prin intermediul WikiLeaks a avut loc înainte de întâlnirea noastră”, a explicat preşedintele Statelor Unite.

Barack Obama a explicat că nu există nicio ceartă între administraţia de la Casa Albă şi republicanul Donald Trump, iar orice dezbatere cu privire la intruziunea rusă în procesul electoral american ar trebui să fie tratată în mod nepartizan.

În octombrie, Administraţia Statelor Unite a formulat acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative. În ultimele luni, oficiali americani au semnalat că atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri susţinuţi de Administraţia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania în care candidata democrată la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump. „Avem motive să credem, date fiind scopul şi sensibilităţile acestor eforturi, că aceste activităţi puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai înalt din Rusia”, a transmis Administraţia SUA.

Barack Obama a cerut serviciilor de informaţii să verifice atacurile cibernetice şi ingerinţele străine în scrutinul prezidenţial din noiembrie şi să prezinte raportul înainte de sfârşitul mandatului său, pe 20 ianuarie.