Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia. Mişcare şoc a lui Putin pe piaţa energetică europeană

Rusia a suspendat livrările de gaz către Polonia în baza contractului Yamal, a aflat pe căi neoficiale publicaţia poloneză Onet. O echipă de criză s-a reunit la Ministerul Climei de la Varşovia.

26 apr. 2022, 19:18
Rusia a oprit livrările de gaz către Polonia. Mişcare şoc a lui Putin pe piaţa energetică europeană

În ciuda suspendării livrărilor, experții spun că o astfel de decizie nu ar afecta posibilitatea tranzitului gazului rusesc prin Polonia, întrucât Varșovia nu poate impune restricții de tranzit fără un acord cu alte țări UE. Sancțiunile se referă la activitățile EuroPol Gaz, o societate mixtă între Gazprom și PGNiG-ul polonez, responsabilă pentru secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europe.

Contractul Yamal a fost încheiat între Rusia și Polonia în 1996. Acesta prevede furnizarea de gaze la un preț prestabilit, care poate fi revizuit din când în când, și expiră în 2022. Varșovia a declarat în repetate rânduri că nu va reînnoi acordul și caută în mod activ un înlocuitor pentru gazul rusesc.

Citeşte şi Pod peste Nistru, distrus de rachete. Este principalul pod din apropierea Odesei, momentul exploziei a fost filmat VIDEO

Pe de altă parte, s-ar părea că vinerea trecută ar fi expirat termenul limită pentru decontarea plăților pentru gaze în moneda rusă, dar Moscova nu ar trimis vreo notificare despre motivele suspendării livrărilor.

Anterior, pe 26 aprilie, autoritățile poloneze au impus sancțiuni Gazprom. Guvernul de la Varşovia a decis să acționeze pe cont propriu și a impus restricții indiferent de sancțiunile altor state UE sau acţiuni cvmune la nivel de Uniune.

Citeşte şi Rusia avertizează asupra riscului „real” de izbucnire a celui de-Al Treilea Război Mondial