Rusia a pregătit noi măsuri de retorsiune la sancţiunile europene

Rusia a pregătit noi măsuri de retorsiune la adresa ţărilor occidentale care au adoptat împotriva sa sancţiuni, măsuri ce prevăd în mod concret restricţii la importul anumitor mărci de autoturisme sau la produse ale industriei textile, a anunţat joi un consilier al Kremlinului, informează RIA Novosti şi AFP.

11 sept. 2014, 14:35
Rusia a pregătit noi măsuri de retorsiune la sancţiunile europene

Rusia a pregătit noi măsuri de retorsiune la sancţiunile europene. ‘Ministerul Economiei a elaborat, din câte ştiu, lista produselor’ ce vor fi vizate de aceste noi măsuri, pe lângă produsele alimentare aflate deja sub embargo, a declarat consilierul Andrei Belousov.

Cu toate acestea, Belousov şi-a exprimat speranţa că ‘bunul simţ va avea câştig de cauză’ şi Rusia ‘nu va fi nevoită să adopte aceste noi măsuri’.

Întrebat referitor la produsele care ar putea fi vizate, consilierul a citat ‘o serie întreagă de produse non-agricole, în cazul cărora partenerii (comerciali), în special europenii, depind mai mult de Rusia decât Rusia de ei’. ‘Acest lucru se referă, de exemplu, la importurile de autoturisme, în special de ocazie, la produsele industriei textile, pe care Rusia le poate produce ea însăşi’, a precizat Belousov.

Ca răspuns la sancţiunile impuse de Occident, Moscova a impus deja un embargo asupra celor mai multe produse alimentare din ţările care au impus sancţiuni, provocând o creştere a preţurilor în Rusia la anumite produse, de exemplu la carne.

Potrivit unor surse europene, cele 28 de ţări membre ale UE au ajuns joi la un acord în vederea înăspririi sancţiunilor economice împotriva Rusiei, acord ce prevede o ridicare ulterioară a acestora în cazul în care planul de pace dintre Kiev şi separatiştii proruşi se concretizează.

Aceste măsuri, care nu pot fi cunoscute în detaliu înainte de publicarea lor, vineri, în Jurnalul Oficial al UE, au fost adoptate în mod oficial luni seara, însă statele membre au probleme în a se pune de acord asupra momentului aplicării lor.

Noile sancţiuni urmează în mod concret să restrângă accesul la pieţele de capital pentru marile companii petroliere ruse Rosneft şi Transneft, precum şi pentru ramura petrolieră a gigantului gazier Gazprom.

Informaţiile privind acordul înregistrat între europeni a provocat o scădere la Bursa din Moscova şi a adus rubla la un record negativ în faţa dolarului. Sancţiunile din ce în ce mai severe impuse de occidentali au provocat deja o fugă masivă de capital şi a adus Rusia în pragul recesiunii.