Rusia a tăiat gazele Poloniei. Preţurile au crescut în Europa cu 17%

După ce Rusia a întrerupt livrările de gaze în Polonia, preţurile în Europa au crescut cu până la 17 la sută. Gazprom a anunţat că nici Bulgaria nu va mai beneficia de gazele ruseşti.

27 apr. 2022, 10:10
Rusia a tăiat gazele Poloniei. Preţurile au crescut în Europa cu 17%

Rusia a tăiat gazele Poloniei. Preţurile în Europa au crescut cu până la 17 la sută după ce gigantul rus Gazprom a oprit livrările de gaze către Polonia.

Rusia a tăiat gazele Poloniei. Preţurile au crescut în Europa cu 17%

Gazprom va sista începând de miercuri livrările de gaze către Polonia, a indicat marţi seara şi compania de gaze poloneză PGNiG într-un comunicat, citat de France Presse.

Citeşte şi Nicolae Ciucă, explicaţii despre legea offshore. „Din Marea Neagră avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătate acestui an”

„În 26 aprilie 2022, Gazprom a informat PGNiG despre intenţia sa de a suspenda complet livrările în cadrul contractului Yamal din 27 aprilie”, a transmis operatorul polonez, precizând că Polonia este pregătită să-şi completeze necesarul de gaze din alte surse.

Gigantul rus Gazprom a anunțat că Bulgaria este următoarea țară care nu va mai beneficia de gazele ruseşti, dacă plăţile nu vor fi făcute în ruble ruseşti.

Amenințarea cu tăierea de gaze a persistat în ultimele săptămâni, însă a existat un indiciu săptămâna trecută că UE sugera o potențială cale de ieșire din această tensiune.

Europa este în mare parte dependentă de gazele rusești și până acum a evitat să sancționeze această resursă din statul responsabil de invazia din Ucraina.

„Posibile tăiere ar putea fi un precedent pentru tăieri suplimentare ca urmare a cererii Rusiei pentru plata în ruble”, spune Patricio Alvarez, analist de la Bloomberg Intelligence.

Citeşte şi Vladimir Putin ar putea să lase Europa fără gaze: Vom reorienta exporturile de energie către Asia