Rusia acuză NATO că foloseşte criza ucraineană pentru a-şi creşte prezenţa militară în Europa de Est

NATO utilizează criza din Ucraina ca pretext pentru a crește numărul avioanelor sale militare în Europa de Est, a declarat marți comandantul forțelor aeriene ruse, generalul Viktor Bondarev.

16 dec. 2014, 16:25
Rusia acuză NATO că foloseşte criza ucraineană pentru a-şi creşte prezenţa militară în Europa de Est

Comandantul forțelor aeriene ruse, generalul Viktor Bondarev, a declarat că NATO utilizează criza din Ucraina ca pretext pentru a crește numărul avioanelor sale militare în Europa de Est.

„Utilizând criza din Ucraina pentru a face Rusia responsabilă de escaladarea premeditată a tensiunilor în Europa, conducerea NATO nu încetează să crească numărul zborurilor de pe aerodromurile țărilor membre ale Alianței din Europa de Est”, a afirmat generalul rus, citat de RIA Novosti.

El a adăugat că, sub pretextul garantării securității statelor baltice, NATO și-a crescut de trei ori și jumătate numărul avioanelor de vânătoare tactice ce participă la patrulele aeriene în zona baltică și care își au baza la Zokniai, în Lituania, și la Emari, în Estonia.

În plus, a continuat generalul rus, la bazele aeriene din Polonia (Malbork, Minsk Mazowiecki) și din România (Câmpia Turzii) au fost desfășurate, prin rotație, până la 12 avioane tactice de la începutul acestui an.

„Avioanele aviației tactice ale forțelor aeriene ale NATO de la bazele din Estonia, Lituania, Polonia, România și Bulgaria participă activ la manevre și antrenamente comune cu forțele militare din țările gazdă”, a mai declarat comandantul forțelor aeriene ruse.