Rusia acuză SUA că vrea să intensifice tensiunile în regiunea Golfului

Rusia a acuzat joi Statele Unite de faptul că ar căuta în mod deliberat să intensifice tensiunile în regiunea Golfuli Persic, unde se teme de o ”confruntare directă”, pe măsură ce incidentele se multiplică între Iran şi Occident.

11 iul. 2019, 11:10
Rusia acuză SUA că vrea să intensifice tensiunile în regiunea Golfului

”Situaţia este foarte îngrijorătoare şi vedem că riscurile unei confruntări directe au crescut atât de mult în ultima vreme încât este tot mai dificil să se prevadă evoluţia viitoare a evenimentelor”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov.

”Washingtonul a făcut totul pentru această criză, această agravare, persistă”, a adăugat el, citat de agenţia publică rusă de presă RIA Novosti.

În ultimul incident, Regatul Unit acuză faptul că nave iraniene au încercat miercuri seara ”să împiedice trecerea” unui petrolier britanic prin Strâmtoarea Ormuz şi a anunţat că Marina regală britanică (Royal Navy) a fost nevoită să intervină desfăşurând o fregată în ajutorul acestui petrolier. Teheranul neagă orice confruntare cu nave străine.

Kremlinul a anunţat joi că ”urmăreşte atent” situaţia şi de declară ataşat ”libertăţii navigaţiei necondiţionate la Golful Persic şi în Strâmtoarea Ormuz”, în numele bunei funcţionări a ”economiei mondiale”.

Citeşte şi SUA formează coaliţia pentru garantarea libertăţii de navigare în Golf

”Îndemnăm încă o dată pe toată lumea la reţinere la Golful Persic, pentru a nu agrava situaţia, şi la rezolvarea tuturor problemelor sensibile pe calea dialogului”, le-a declarat unor jurnalişti un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Londra a imobilizat săptămâna trecută un petrolier iranian în largul Gibraltarului, pe care Teheranul a denunţat-o drept un act de ”piraterie” în apele internaţionale.

Tensiunile continuă să crească în această regiune strategică a Golfului Persic, după retragerea unilaterală a Washingtonului, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dodarul nuclear iranian.

Americanii au impus apoi sancţiuni dure Teheranului, privând iranul de beneficii economice la care spera în baza acestui pact, la care Rusia şi China, dar şii Franţa, Germania şi Marea Britanie sunt în continuare părţi.


loading...