Rusia acuză Turcia că înarmează Statul Islamic

Rusia a acuzat Turcia că înarmează gruparea jihadistă Statul Islamic din Siria, prin intermediul unor ONG-uri turce care livrează echipamente de contrabandă, potrivit unei scrisori adresate Consiliului de Securitate, dată publicității vineri, transmite AFP.

01 apr. 2016, 19:16
Rusia acuză Turcia că înarmează Statul Islamic

Principalul furnizor de arme și echipamente militare către SI este Turcia, care face aceasta prin intermediul organizațiilor neguvernamentale„, a scris ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vitali Ciurkin, într-o scrisoare datată 18 martie, potrivit Agerpres.

Fundația Besar, fundația Iyilikder și Fundația pentru libertățile și drepturile omului au trimis convoaie cu „diverse aprovizionări” grupărilor armate jihadiste, printre care SI, potrivit diplomatului rus.

Aceste trei organizații acționează în Siria pentru spionajul turc, a menționat Vitali Ciurkin.

Rusia acuză frecvent Turcia că sprijină grupări islamiste în Siria opuse președintelui sirian, Bashar Al-Assad, important aliat al Moscovei în acest conflict.

Atacurile Moscovei la adresa Ankarei s-au înmulțit după ce Turcia a doborât un avion militar rus în noiembrie.

Vitali Ciurkin s-a referit, de asemenea, la două companii — Tevhid Bilisim Merkezi și Trend Limited Sirketi, cu sediul la Șanliurfa — care ar fi furnizat produse chimice sau detonatoare combatanților din Siria.

În februarie, Rusia a eșuat în a convinge Consiliul de Securitate să adopte o rezoluție pentru a obliga Turcia să înceteze bombardamentele în Siria.

CITEŞTE ŞI: Zeci de membri ai reţelei teroriste Stat Islamic, ucişi în Siria în raiduri aeriene