Rusia, acuzată că a premeditat crime în masă, torturi și violuri. Procurorul general al Ucrainei: „Dacă oraşele nu capitulează, se trece la planul B: terorizarea populaţiei”

Vladimir Putin ar fi avut un plan B pentru situaţia în care oraşele ucrainene refuzau să se predea, iar acest plan B ar face referire la torturarea, violarea şi executarea civililor, este de părere procurorul general ucrainean Irina Venediktova.

23 apr. 2022, 02:06

Irina Venediktova a declarat că acesta este motivul pentru care mari lideri ai lumii, precum Joe Biden, au acuzat Rusia de genocid. Însă, calitatea de procuror îi impune să adune dovezi din zone precum orașul asediat Mariupol, a spus Venediktova pentru Sky News.

Vă voi oferi dovezile atunci când voi avea acces la acest teritoriu”, a declarat Irina Venediktova pentru sursa citată.

Procurorul general a dezvăluit că există un „număr uriaș de cazuri” în care trupele rusești ucideau ucraineni doar pentru că nu le plăceau de ei. Echipa ei lucrează la aproape 8.000 de cazuri de crime de război din întreaga Ucraina, care vizează execuții, violuri și deportări forţate ale copiilor în Rusia.

Citeste si Un general al armatei ruse confirmă planurile lui Putin. Dictatorul de la Kremlin vrea controlul total al regiunii Donbas şi culoar până la Marea Neagră

Numărul de cazuri crește zilnic, la fel ca și volumul de dovezi, spune ea. Numai în regiunea Kiev, unde forțele ruse au ocupat o serie de orașe și sate înainte de a se retrage, procurorul general a spus că echipa sa are informații despre peste 1.000 de civili care au fost uciși, deși numărul total ar putea fi mai mare. Multe dintre victime fuseseră împușcate.

Rusia, acuzată că a premeditat crime în masă, torturi și violuri

Întrebată dacă ea crede că executarea civililor a fost premeditată de Rusia înainte de invazie, Venediktova a spus:

Cred că este o strategie a comandantului lor, pentru că vedem aceeași strategie în alte zone. Ei au planul A: orașele trebuie să capituleze, dacă un oraș nu capitulează se trece la planul B: să sperie maxim această populație. Să ucidă, să violeze, să tortureze și alte lucruri brutale. Este o strategie de război”, a spus ea.

Citeste si O publicaţie de propagandă a Kremlinului a publicat din greşeală bilanţul victimelor ruseşti în războiul din Ucraina

Procurorul general al Ucrainei a relatat un caz absolut şocant al unei familii care şi-a pierdut una dintre fiice. Aceasta a fost ucisă de un soldat rus pentru că… era îmbrăcată în negru.

Familia era formată din mamă, tată şi două fiice. Una dintre fiice și mama au scăpat, dar trupele au ucis-o pe a doua fiică, în vârstă de 41 de ani, și l-au luat prizonier pe tată, ţinându-l într-un subsol, legat la ochi, timp de o săptămână. Când bărbatul i-a întrebat pe soldaţi de ce i-au ucis fiica, unul dintre ei i-a răspuns în bătaie de joc: „Pentru că era îmbrăcată în negru. Pur și simplu detest negrul”.

Avem un număr mare de astfel de exemple în care au ucis oameni din astfel de motive – pur și simplu nu le plac”, a mai spus Irina Venediktova pentru Sky News