Rusia amendează Google cu o sumă incomensurabilă: un număr de 2 urmat de 36 de zerouri, adică 20 miliarde de trilioane de trilioane de dolari

Rusia amendează Google cu o sumă mai mare decât economia mondială: 20.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 de ruble.
Filip Stan
31 oct. 2024, 19:14
Rusia amendează Google cu o sumă incomensurabilă: un număr de 2 urmat de 36 de zerouri, adică 20 miliarde de trilioane de trilioane de dolari

Rusia cere o sumă inimaginabilă de bani de la Google, una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, după ce a refuzat să plătească amenzile care se acumulează pentru blocarea canalelor pro-ruseşti de pe YouTube, relatează CNN.

Kremlinul a calculat că Google îi datorează o sumă de nepronunţat: un număr de 2 urmat de 36 de zerouri. Sancţiunea practic de nepronunţat se ridică la 20 de „decilioane” de dolari – adică 20 miliarde de trilioane de trilioane de dolari. Această sumă eclipsează mărimea economiei mondiale.

O româncă de 31 de ani, care lucrează în IT, a obținut 3,75 milioane dolari de la Google. Ana-Maria a studiat la Harvard

Alphabet, compania mamă a Google, are, între timp, o valoare de piaţă de aproximativ 2 trilioane de dolari. Agenţia TASS a relatat săptămâna aceasta că un tribunal rus a ordonat anterior Google să restabilească acele canale YouTube blocate – dintre care câteva au fost blocate încă din 2022 – altfel riscând să se confrunte cu acuzaţii din ce în ce mai mari şi cu sancţiuni care se dublează în fiecare săptămână.

Întrebat, joi, despre proces în timpul unei convorbiri cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a recunoscut că „nici măcar nu poate pronunţa corect această cifră”, dar a spus că suma exorbitantă este „plină de simbolism”.

Google „nu ar trebui să restricţioneze acţiunile radiodifuzorilor noştri pe platforma sa”, a adăugat el. CNN a contactat Google pentru comentarii. În rezultatele trimestriale publicate săptămâna aceasta, compania a făcut referire la „probleme juridice în curs” legate de afacerile sale din Rusia. „Ne-au fost impuse sentinţe civile care includ penalităţi în legătură cu litigiile privind închiderea conturilor, inclusiv ale acelor părţi sancţionate”, a declarat Google. „Nu credem că aceste probleme juridice în curs vor avea un efect negativ semnificativ (asupra câştigurilor)”, a comentat compania.

În urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Google şi-a redus operaţiunile în această ţară, dar nu s-a retras complet, spre deosebire de alte câteva companii americane din domeniul tehnologiei. Multe dintre serviciile sale, inclusiv Search şi YouTube, continuă să fie disponibile în ţară.

Top 3 aplicaţii rivale pentru Google Maps şi Waze. Descoperă alternative eficiente pentru navigaţie şi rute rapide

La câteva luni după invazie, filiala Google din Rusia şi-a declarat falimentul şi şi-a întrerupt majoritatea operaţiunilor comerciale după ce guvernul a preluat controlul asupra conturilor sale bancare.

De atunci, a blocat mai mult de 1.000 de canale YouTube, inclusiv canale de ştiri sponsorizate de stat, şi peste 5,5 milioane de videoclipuri. Săptămâna aceasta, ziarul rusesc de afaceri RBC a relatat că acţiunile în justiţie împotriva Google sunt intentate de 17 canale de televiziune ruseşti.

Google a câştigat un proces cu UE împotriva unei amenzi antitrust de 1,5 miliarde de euro pentru produsul AdSense for Search

A doua cea mai înaltă instanţă a Uniunii Europene a declarat miercuri că o amendă de 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) impusă Google de către autorităţile de reglementare ar trebui să fie anulată, dând câştig de cauză gigantului tehnologic din SUA după ce acesta a contestat decizia, transmite CNBC.

Cazul provine din 2019, când Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a spus că Google, parte a grupului Alphabet, a abuzat de dominaţia sa pe piaţă în legătură cu un produs numit AdSense for Search.

Acest produs a permis proprietarilor de site-uri web să livreze reclame în rezultatele căutării de pe propriile pagini. Google acţionează ca un intermediar, permiţând agenţilor de publicitate să difuzeze anunţuri prin intermediul căutării pe site-uri web ale terţilor.

Însă Comisia Europeană a susţinut că Google a abuzat de dominaţia sa pe piaţă, impunând o serie de clauze restrictive în contractele cu site-uri web terţe, ceea ce i-a împiedicat în cele din urmă pe rivali să-şi plaseze anunţurile de căutare pe aceste site-uri web.

Comisia a amendat Google la acea vreme cu 1,49 miliarde de euro. Google a făcut recurs, trimiţând cazul Tribunalului UE.

Tribunalul a declarat miercuri că ”susţine majoritatea constatărilor”, dar ”anulează decizia prin care Comisia a impus o amendă de” aproape 1,5 miliarde de euro.

Instanţa a adăugat că comisia ”nu a luat în considerare toate circumstanţele relevante în evaluarea duratei clauzelor contractuale” pe care le-a considerat abuzive.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat pentru CNBC că va analiza îndeaproape decizia completă. ”Acest caz este despre un subset foarte restrâns de anunţuri de căutare numai text plasate pe un număr limitat de site-uri web ale editorilor. Am făcut modificări la contractele noastre în 2016 pentru a elimina prevederile relevante, chiar înainte de decizia Comisiei. Suntem încântaţi că instanţa a recunoscut erori în decizia iniţială şi a anulat amenda”, a spus purtătorul de cuvânt.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că ia act de hotărâre şi va reflecta asupra posibililor paşi următori. Comisia ar putea contesta această decizie, care ar trimite-o la Curtea Europeană de Justiţie, instanţa supremă a UE.

Au existat o serie de cauze în justiţie care au implicat companii de tehnologie din UE şi SUA care au fost finalizate recent.

În această lună, CEJ a menţinut o amendă de 2,4 miliarde de euro aplicată Google pentru abuzul de poziţie dominantă prin favorizarea propriului serviciu de comparare a cumpărăturilor.

Şi aceeaşi instanţă a hotărât că Apple trebuie să plătească Irlandei 13 miliarde de euro drept taxe retroactive, punând capăt unui caz de zece ani.

 

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”