Rusia ameninţă că aruncă în aer unul dintre podurile dintre România şi Republica Moldova: „Ştim coordonatele. Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”. Reacţia MAE

Vladimir Saldo, guvernatorul numit de ruși în zonele ocupate din Herson a amenințat că podul Giurgiulești de pe granița dintre România și Republica Moldova va fi atacat.

22 iun. 2023, 13:51
Rusia ameninţă că aruncă în aer unul dintre podurile dintre România şi Republica Moldova: „Ştim coordonatele. Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”. Reacţia MAE

UPDATE

: „România condamnă ferm declarațiile așa-zisului al Rusiei în Herson, regiune a Ucrainei ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova care vizează și o parte a teritoriului României, aliat NATO, sunt inacceptabile.Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, scrie pe Twitter Marcel Ciolacu.

UPDATE: Ministerul român al afacerilor Externe a reacţionat joi, după ce liderul prorus din Herson a ameninţat cu atacarea podului rutier peste prut Galaţi – Giurgiuleşti, MAE afirmând că astfel de declaraţii sunt inacceptabile, iar aAtacarea infrastructurii civile este crimă de război.

”România condamnă ferm declaraţiile aşa-zisului “reprezentant” al Rusiei în Herson, regiune ucraineană ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declaraţii la adresa Republicii Moldova care vizează şi o parte a teritoriului României, aliat al NATO, sunt inacceptabile. Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, a transmis MAE.

Serghei Şoigu ameninţă că Rusia va ataca centre de comandă din Ucraina, dacă Kievul bombardează teritorii ruseşti sau din Crimeea anexată
Şi Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova a condamnat cu fermitate declaraţiile unui reprezentant al Federaţiei Ruse din Herson care a sugerat bombardarea podului de la Giurgiuleşti ca represalii pentru avarierea, într-un atac ucrainean, a unui pod care face legătura regiunii din sudul Ucrainei controlate parţial de ruşi cu Crimeea anexată.

Diplomaţia de la Chişinău l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasneţov.

Într-o postare video pe Telegram, guvernatorul regiunii Herson numit de Moscova, Vladimir Saldo, a ameninţat forţele armate ucrainene că ştiu coordonatele podurilor din Odesa, dar şi din Moldova, referindu-se la podul de la Giurgiuleşti. „Vă transmit un salut călduros: noi cunoştem coordonatele podurilor din Odesa, a podului Giurgiuleşti, care a aparţinut Ucrainei, dar acum îi aparţine Republicii Moldova. Toate coordonatele noi le cunoaştem”, a ameninţat Saldo.

Guvernator pus de ruși în părțile ocupate din regiunea ucraineană Herson a reacționat furios după lovitura cu rachete asupra podului Chongar și a amenințat cu lovituri asupra podului Giurgiulești de pe granița dintre România și Republica Moldova.

„Un alt atac fără sens al regimului de la Kiev la instrucțiunile primite de la Londra. Nu schimbă cu nimic rezultatele „operațiunii militare speciale”. Demonstrează că este începutul sfârșitului pentru regimul de la Kiev. Încă un salut din inimă: știm coordonatele podurilor din regiunea Odesa și a podului Giurgiulești, care au aparținut cândva Ucrainei, dar au fost predate de regimul Iușcenko. Un răspuns foarte serios va veni foarte curând”, a declarat Vladimir Saldo, guvernatorul prorus al regiunii Herson.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a avertizat marți că Rusia va ataca centre de comandă ucrainene, în cazul unor bombardamente cu armament din Occident pe teritoriul rus sau în Crimeea anexată.

„Potrivit informaţiilor noastre, conducătorii forţelor ucrainene planifică să lovească teritoriul Rusiei, inclusiv Crimeea, cu (sisteme americane de tip) HIMARS şi (rachete britanice de tip) Storm Shadows. Folosirea acestor rachete în afara zonei (de luptă) ar însemna o implicare totală a Statelor Unite şi Regatului Unit în conflict şi ar antrena lovituri imediate asupra centrelor de luare a deciziei în Ucraina”, ameninţă Şoigu.

Citeşte şi: Zelenski: „O Ucraină reconstruită, o Ucraină transformată, o Ucraină întărită este protecţia faţă de orice formă de teroare rusească”