Rusia ameninţă că extinde embargoul pentru alimente dacă Occidentul nu renunţă la sancţiuni

Decizia Rusiei cu privire la extinderea embargoului introdus în urmă cu un an pentru produsele alimentare occidentale va depinde de prelungirea sancțiunilor impuse Moscovei, a declarat marți vicepremierul rus, Arkadi Dvorkovich, transmite Interfax.

02 iun. 2015, 16:43
Rusia ameninţă că extinde embargoul pentru alimente dacă Occidentul nu renunţă la sancţiuni

‘Chestiunea eliminării sau extinderii embargoului depinde de ceea ce vor face partenerii noștri care au impus sancțiunile. Dacă sancțiunile nu vor fi ridicate atunci embargoul va fi prelungit‘, a spus Arkadi Dvorkovich. Acesta a adăugat că ar putea exista unele ajustări selective dar că nu sunt avute în vedere decizii radicale, potrivit Agerpres.

În luna august 2014, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice, timp de un an, importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei, în contextul crizei din Ucraina. Lista includea produse din carne și lapte, precum și fructe și legume provenite din SUA, UE, Canada, Australia și Norvegia.

Înaintea instituirii embargoului, circa 6.000 de companii europene exportau în Rusia produse agroalimentare, acestea fiind înlocuite în prezent de societăți din Asia, Africa și America Latină, dar și din țări europene care nu sunt membre ale UE, cum este Serbia.

Luna trecută, un oficial rus a declarat că Moscova ar putea excepta de la embargoul pe care l-a instituit asupra produselor alimentare occidentale circa 20 de firme din Ungaria, Grecia și Cipru. Deși respectă și ele sancțiunile, în virtutea apartenenței la Uniunea Europeană, cele trei state menționate au păstrat relații politice și economice foarte strânse cu Rusia, iar oficialii lor s-au pronunțat public în mod repetat împotriva acestor sancțiuni și s-au ferit să critice anexarea Crimeii sau sprijinul acordat de Moscova separatiștilor proruși din estul Ucrainei.