Rusia ameninţă cu prăbuşirea Staţiei Spaţiale Internaţionale. Represaliile Moscovei după sancţiuni

Sancţiunile aplicate de statele occidentale Rusiei ar putea duce la căderea Staţiei Spaţiale Internaţionale. Avertismentul a fost lansat sâmbătă de Dmitri Rogozin, şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.

12 mart. 2022, 10:15
Rusia ameninţă cu prăbuşirea Staţiei Spaţiale Internaţionale. Represaliile Moscovei după sancţiuni

Rusia ameninţă cu prăbuşirea Staţiei Spaţiale Internaţionale, în cazul în care sancţiunile nu vor fi ridicate, scrie cotidianul francez Le Figaro, citat de Mediafax.

Fost vicepremier, Dmitri Rogozin este în prezent şeful agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. El a avertizat că funcţionarea navelor ruseşti care aprovizionează ISS va fi perturbată din cauza sancţiunilor.

În consecinţă, acest lucru va afecta segmentul rusesc al Staţiei Spaţiale Internaţionale, care serveşte, printre altele, la corectarea orbitei structurii orbitale.

Ca rezultat, ar putea cauza „amerizarea” sau „aterizarea” ISS, care cântăreşte 500 de tone.

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect multinaţional lansat în 1998 şi este formată din două segmente – unul rusesc şi unul american, la cel din urmă participând şi alte agenţii spaţiale ale lumii.

Citeşte şi: Joe Biden a semnat interzicerea în SUA a importurilor de vodcă, diamante şi fructe de mare din Rusia

UE a decis suspendarea privilegiilor economice şi comerciale de care se bucura până acum Federaţia Rusă. De asemenea, pe lista sancţiunilor aplicate Kremlinului se mai află interzicerea folosirii activelor cripto, interzicerea exporturilor produselor de lux către Moscova şi interzicerea importurilor de fier şi oţel din Rusia. Anunţul a fost făcut de şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE anunţă al patrulea set de sancţiuni aplicate Rusiei, coordonându-se astfel cu SUA și cu alți aliați G7, în scopul golirii resurselor din care Kremlinul alimentează războiul declanşat în Ucraina.

„Vom adopta un al patrulea pachet de măsuri pentru izolarea și mai mult a Rusiei și care să golească resursele pe care le folosește pentru a finanța acest război barbar”, a spus Ursula von der Leyen, potrivit Reuters.

Citeşte şi: UE anunţă al patrulea set de sancţiuni aplicate Rusiei: interzicerea exporturilor de produse de lux către Rusia şi a importurilor de produse din fier şi oţel