Rusia ameninţă lumea cu „racheta invincibilă” Zircon. Poate lovi ţinte la 1000 de km în câteva minute

Rusia anunţă un nou test reuşit al rachetei de croazieră hipersonice Zircon; racheta a fost lansată din Marea Barents, de la bordul fregatei Amiral Gruşkov, la Marea Albă, în Arctica.

28 mai 2022, 12:56

Rusia anunţă sâmbătă că a efectuat cu succes un nou tir de testare a rachetei hipersonice de croazieră Zircon, catalogată drept ”invincibilă” de către Vladimir Putin, cu o rază de acţiune de maximum 1.000 de kilometri, în timp ce Moscova îşi intensifică ofensiva militară în Ucraina, relatează AFP.

Alertă în Marea Neagră, sunt sute de mine ale ruşilor pot exploda dacă sunt atinse de nave

Racheta Zircon a fost trasă de la bordul fregatei Amiral Gorşkov, la Marea Barents, către o ţintă sitiată în apele Mării Albe, în Arctica, precizează într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ţinta, situată la aproximativ 1.000 de kilometri distanţă, ”a fost vizată cu succes”, subliniază ministerul.

Rusia, care a lansat la 24 februarie, o invazie a Ucrainei, a anunţat în martie că a folosit rachete hipersonice de tip Kinjal – pentru prima oară în luptă.

Moscova nu a mai anunţat anterior folosirea acestui tip de armament în afara unor teste.

Rachetele balistice hipersonice de tip Kinjal şi cele de croazieră de tip Zircon fac parte dintr-un nou tip de armament dezvoltat de către Rusia, pe care Vladimir Putin le-a calificat drept ”invincibile”.

Anunţul care ar putea declanşa un nou război mondial. Pentagonul trimite rachete lui Zelenski

Acest tir a fost efectuat în cadrul unor ”teste ale unor arme noi” ruseşti, precizează aceeaşi sursă.

Primul tir oficial al unei rachete de tip Zircon a avut loc în octombrie 2020, iar preşedintele rus Vladimir Putin saluta atunci un ”mare eveniment”.

Alte teste au avut loc ulterior, tot de la bordul fregate Amiral Gorşkov şi de la bordul unui submarin aflat sub apă.

Racheta, cu o rază de acţiune maximă de 1.000 de kilometri, urmează să echipeze atât nave de suprafaţă, cât şi submarine din cadrul Flotei ruse.

Rusia anunţă că a cucerit localitatea-cheie Lîman, în Donbas, care-i deschide drumul către Sloviansk şi Hramatorsk

Armata rusă a confirmat sâmbătă cucerirea localităţii cheie Liman din estul Ucrainei, informează AFP şi Reuters.

„În urma acţiunilor comune ale unităţilor de miliţie ale Republicii populare din Doneţk şi forţelor armate ruse, oraşul Liman a fost eliberat integral de naţionalişti ucraineni”, a afirmat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat de vineri cucerirea acestui important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk. De asemenea, Liman se află la vest de Severodoneţk şi Lisiceansk, alte două importante oraşe ucrainene situate mai departe în est.


loading...
Partenerii noștri