Rusia amenință Republica Moldova: „Ar trebui să fie îngrijorați pentru viitorul lor”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ţara sa nu se consideră a fi în război cu NATO, dar avertizeazăţările din fostul bloc sovietic.

30 apr. 2022, 00:12
Rusia amenință Republica Moldova: „Ar trebui să fie îngrijorați pentru viitorul lor”

Serghei Lavrov, ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, a declarat că „moldovenii ar trebui să fie îngrijorați de viitorul lor, ei sunt târâți în NATO”, relatează rețeaua de știri de stat rusă Ria.

Exploziile misterioase din Transnistria, un teritoriu separatist susținut de Rusia în Moldova, situat la granița cu Ucraina, au generat temeri la începutul acestei săptămâni cu privire la extinderea conflictului.

România se pregăteşte de război. Iohannis a informat Parlamentul despre trupele NATO, avioanele F35 şi navele de luptă de pe teritoriul ţării noastre
„Ei trebuie să se îngrijoreze de viitorul lor, deoarece sunt târâți în NATO. Și nu cred că acest lucru ar contribui la securitatea Republicii Moldova”, a declarat ministrul.

„Obiectivele operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina au fost anunțate. Ele sunt de a proteja populația civilă din estul Ucrainei și de a se asigura că nu există amenințări de pe teritoriul Ucrainei pentru această populație și pentru Rusia. Asta este tot”, a afirmat Lavrov.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat vineri despre provocările din Transnistria că am putea să mai asistăm şi la alte provocări. ”Suntem în legătură cu guvernul Republicii Moldova, zilnic , în acest moment situaţia este sub control”, a mai spus ministrul. El a menţionat că s-au mai descoperit unele încărcături explozive, la un loc unde erau radarele, releele de televiziune, dar nu avem alte semne că ar fi o escaladare a situaţiei în Transnistria şi în Republica Moldova.

Război în Ucraina. SUA antrenează soldaţii lui Zelenski în afara ţării, Marea Britanie trimite trupe

Lavrov a mai spus că majoritatea partenerilor cheie ai Rusiei au fost de acord să folosească metodele de plată propuse de Moscova pentru gazele naturale, relatează agenția de știri de stat Tass, care citează un interviu acordat de oficialul rus pentru Al Arabyia.

La începutul acestei săptămâni, Rusia a declarat că nu mai furnizează gaze naturale Poloniei și Bulgariei, după ce aceste țări au refuzat să plătească pentru livrările lor în ruble.

UE a declarat că consideră această măsură ca fiind o formă de șantaj.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că ţara sa nu se consideră a fi în război cu NATO, potrivit agenţiei de presă de stat Ria, citată de BBC. El spune că o astfel de dezvoltare ar creşte riscul unui război nuclear, ceea ce nu poate fi permis, relatează Ria.

Lavrov a mai spus că Rusia nu ameninţă pe nimeni cu război nuclear, dar acuză naţiunile occidentale că fac acest lucru.
Ministrul de externe dă vina pe stagnarea discuţiilor de pace cu Ucraina pe ceea ce el numeşte dorinţa Kievului de a „face în mod constant jocuri”, relatează Ria.