Rusia ar putea intra în incapacitate de plată începând de azi. Fitch, veste proastă pentru Vladimir Putin

Agenţia de evaluare Fitch a anunţat că Rusia ar putea intra în incapacitate de plată pentru împrumuturile suverane în cazul în care Moscova va plăti în ruble dobânzile la două obligaţiuni denominate în dolari scadente.

16 mart. 2022, 16:23
Rusia ar putea intra în incapacitate de plată începând de azi. Fitch, veste proastă pentru Vladimir Putin

Rusia ar putea intra în incapacitate de plată începând de miercuri. Invadarea Ucrainei a avut drept consecinţă aplicarea de sancţiuni grave Moscovei, ceea ce a afectat capacitatea autorităţilor ruse de a accesa şi aloca numerar.

„Plata în moneda locală a Rusiei a obligaţiunilor în dolari scadente în 16 martie va constitui, dacă va avea loc, o intrare în incapacitate de plată, după expirarea perioadei de graţie de 30 de zile”, se arată într-un comunicat al Fitch, conform Agerpres.

Rusia ar trebui să plătească investitorilor miercuri dobânzi de 117 milioane de dolari la două obligaţiuni denominate în dolari.

Fitch a anunţat că dacă Rusia va plăti împrumuturile suverane în ruble, ratingurile celor două obligaţiuni vor fi revizuite în scădere la „D” după expirarea perioadei de graţie, în timp ce ratingul pe termen lung al Rusiei va fi stabilit la „Restricted Default” (RD – intrare restricţionată în incapacitate de plată).

Citeşte şi: Volodimir Zelenski s-a adresat pentru prima dată Congresului SUA: „Rusia a transformat cerul Ucrainei într-o sursă a morții pentru oameni. Vă cer o zonă de excludere aeriană, este prea mult să cerem asta?”

De asemenea, Fitch a anunţat că aplică o perioadă de graţie de 30 de zile la plata bondurilor locale (OFZ).

Similar celorlalte mari agenţii de rating, S&P Global Ratings şi Moody’s, Fitch a plasat la începutul lunii martie ratingul Rusiei în zona „junk” (nerecomandat pentru investiţii), unde sunt ţările care sunt considerate în pericol de a nu-şi putea rambursa datoriile. Ulterior, Fitch a coborât şi mai mult ratingul suveran al Rusiei, de la „B” până la „C”.

Pe scara de evaluare utilizată de Fitch, un rating de tip „C” este cu doar o treaptă peste „default” (incapacitate de plată).

„Ratingul ‘C’ reflectă opinia Fitch că un default suveran este iminent”, a informat agenţia de evaluare într-un comunicat de presă.

Fitch a adăugat că noua retrogradare a venit ca urmare a evoluţiilor din ultimele zile care „au subminat şi mai mult disponibilitatea Rusiei de a asigura serviciul datoriei guvernamentale”.

Dacă Rusia ar intra în incapacitate de plată, aceasta ar fi o premieră după criza din 1998.

Citeşte şi: Posibila criză alimentară aduce contre între PSD şi PNL. Cîţu vrea exporturi: „Ce facem, începem un război comercial?” Ciolacu vrea restricţii: „Se vor limita aceste exporturi”