Rusia ar putea suferi o prelungire a sancţiunilor decretate de UE din cauza conflictului din Ucraina

Șefa diplomației europene Federica Mogherini a afirmat că se așteaptă la o prelungire a sancțiunilor împotriva Rusiei, dintre care unele ajung la scadență în luna iulie, într-un interviu acordat joi cotidianului conservator german Die Welt, citat de AFP, citată de Agerpres.

19 mai 2016, 10:22
Rusia ar putea suferi o prelungire a sancţiunilor decretate de UE din cauza conflictului din Ucraina

‘Șefi de stat și de guvern au condiționat ridicarea sancțiunilor de transpunerea deplină în practică a acordurilor de la Minsk. Or, nu s-a ajuns la aceasta până acum’, a explicat șefa diplomației europene. ‘Mă aștept’, a răspuns Mogherini, întrebată dacă aceste sancțiuni decretate în urma conflictului din Ucraina ar putea fi prelungite.

UE a impus în vara anului 2014 sancțiuni economice severe Rusiei, fiind vizate mai multe companii din industria militară și bănci ruse, creditele și investițiile în sectorul petrolier.

Acestea ajung la scadență la sfârșitul lunii iulie și o decizie cu privire la reînnoirea lor este de așteptat la sfârșitul lunii iunie, cu ocazia summitului european.

‘Am considerat mult timp Rusia drept un partener strategic’, a subliniat Mogherini, adăugând: ‘Acest lucru nu mai este valabil astăzi, dar (Rusia) rămâne o țară strategică’.

Revenirea la statutul de partener depinde de ‘guvernul rus’ și de ‘rezolvarea crizei ucrainene’, a mai spus ea. ‘Este crucial pentru noi ca acordurile de la Minsk să fie puse integral în aplicare, iar conflictul din Ucraina să fie rezolvat în mod pașnic’, a insistat înaltul responsabil european, informează Agerpres.

Citeşte şi Rusia îşi retrage trupele din Transnistria numai după ce se încheie conflictul din Ucraina

Ucraina este de peste doi ani scena unui conflict armat ce opune forțele guvernamentale rebelilor separatiști proruși în estul țării. Potrivit Kievului și Occidentului, rebelii sunt susținuți cu mijloace militare de Rusia, dar Moscova dezminte permanent acest lucru. Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat cu aproximativ 9.300 de morți și peste 1,5 milioane de persoane strămutate din aprilie 2014 și până acum.

În pofida mai multor armistiții, în zona de conflict au loc cu regularitate confruntări. Negocierile organizate la 11 mai la Berlin între Ucraina, Rusia, Germania și Franța într-o tentativă de a avansa procesul de pace s-au încheiat din nou fără vreun progres semnificativ, inclusiv în problema spinoasă a alegerilor în zonele controlate de rebeli în Donbas (est).