Rusia atacă Republica Moldova după reţinerea lui Igor Dodon

Procurorii anticorupţie din Republica Moldova au anunţat, marţi după amiază, că fostul preşedinte Igor Donon şi încă o persoană au fost reţinuţi pentru 72 de ore.

25 mai 2022, 00:22
Rusia atacă Republica Moldova după reţinerea lui Igor Dodon

Rusia se declară îngrijorată de ”persecutarea” fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon – reţinut marţi pentru 72 de ore – însă admite că aceasta ţine de treburile interne ale Republicii Moldova, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Interfax.

”În primul rând, aceasta este o problemă internă a Republicii Moldova. În al doilea rând, bineînţeles că suntem îngrijoraţi că astfel de practici şi persecuţii sunt folosite din nou împotriva celor care susţin dezvoltarea unor relaţii prietenoase, reciproc avantajoase cu Federaţia Rusă”, a afirmat Peskov, adăugând că autorităţile ruse speră şi ar vrea să fie sigure că toate drepturile legale ale lui dodon sunt respectate.

Ungaria a declarat stare de război, din cauza situaţiei din Ucraina. Decizie drastică a lui Viktor Orban, Parlamentul i-a sporit puterile
Procurorii anticorupţie din Republica Moldova anunţă, marţi după amiază, că fostul preşedinte Igor Donon şi încă o persoană au fost reţinuţi pentru 72 de ore, în timpul percheziţiilor fiindt descoperite sume mari de bani şi documente, iar cumnatul lui Dodon a încercat să distrugă unele probe, prin înghiţire. Dodon şi apropiaţii săi ar fi beneficiat de vacanţe, prin intermediul firmelor turistice din Federaţia Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble ruseşti. Printre infracţiunile care fac obiectul anchetei se numără şi trădarea de patrie.

Dosarul „sacoşa”: Percheziţii la locuinţa fostului preşedinte al Republicii Moldova.Update: Igor Dodon a fost reţinut
„În privinţa a două persoane, inclusiv în privinţa ex-Preşedintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reţinerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor. Au fost descoperite urme evidente ale infracţiunii”, a anunţat Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova referitor la cauza penală numită generic „Kuliok”, deschis după apariţia unor imagini în care fostul preşedinte primeşte de la Vlad Plahorniuc o pungă în care par a fi bani.
Procurorul-şef interimar al Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova, Elena Cazacov, a declarat marţi că fostul preşedinte şi apropiaţi ai acestuia sunt cercetaţi pentru mai multe infracţiuni, între care aceea de trădare de patrie.

Potrivit acesteia, procurorii anticorupţie moldoveni au făcut zece percheziţii în imobile şi în trei automobile. În urma percheziţiilor au fost descoperite sume în valuta naţională şi valute străine, contracte, chitanţe, documente, recipise care au fost ridicate şi vor fi examinate în cadrul anchetei.
„Bunurile de lux care au fost depistate şi ridicate urmează a fi investigate minuţios şi supuse verificărilor în vederea stabilirii faptului dacă acestea au tangenţă la îmbogăţirea ilicită. În cadrul efectuării percheziţiilor, una din persoane a încercat să distrugă probele prin înghiţire”, mai spune şeful procurorilor anticorupţie din Republica Moldova.