Rusia AVERTIZEAZĂ Ucraina despre riscul unui RĂZBOI civil

Rusia a îndemnat marţi autorităţile ucrainene să înceteze orice pregătiri în vederea unei intervenţii în regiunile proruse din estul ţării, avertizând că există perspectiva unui război civil.

08 apr. 2014, 06:58
Rusia AVERTIZEAZĂ Ucraina despre riscul unui RĂZBOI civil

Ministerul de Externe rus a solicitat marţi autorităţilor de la Kiev să înceteze masarea de forţe militare în sud-estul Ucrainei, despre care susţine că sunt însărcinate cu suprimarea protestelor antiguvernamentale din regiune, informează Reuters. ‘Noi facem apel la încetarea imediată a oricăror pregătiri militare care ar putea duce la izbucnirea unui război civil’, a indicat ministerul, într-o declaraţie postată pe pagina de Facebook a MAE rus.

Ucraina: Proclamarea unei „republici suverane” în estul ţării. Kievul denunţă o agresiune rusă

Manifestanţi proruşi au ocupat încă de duminică clădiri oficiale în cele mai mari trei oraşe din estul ţării – Harkov, Doneţk şi Lugansk -, cerând organizarea unui referendum după modelul celui din Crimeea, pentru a se alipi la Rusia.

În declaraţia sa, MAE rus susţine că în sud-estul Ucrainei, inclusiv la Doneţk, sunt masate forţe ale Gărzii Naţionale ale Ucrainei, printre care şi militanţi ai formaţiunii extremiste ‘Pravâi Sektor’ (‘Sectorul de Dreapta’), relatează agenţia rusă de presă ITAR-TASS. 

Mai mult, diplomaţia rusă mai menţionează că la această ”operaţiune antiteroristă” declanşată de Kiev în estul Ucrainei ar participa circa 150 de militari americani din cadrul organizaţiei private Greystone, care sunt îmbrăcaţi în uniforme ale trupelor speciale ucrainene ‘Sokol’.

‘Organizatorii şi participanţii la această provocare îşi asumă o responsabilitate enormă pentru că creează o ameninţare la adresa drepturilor, libertăţilor şi vieţile cetăţenilor nevinovaţi ai Ucrainei şi la stabilitatea statului ucrainean’, mai avertizează MAE rus.