Rusia celebrează victoria din Lugansk, Ucraina. Cum arată regiunea pro-rusă după patru luni de război (VIDEO)

E dezastru în Ucraina, în regiunea separatistă pro-rusă, Lugansk. Un reporter de la Reuters, aflat în Lugansk, capturat de ruși duminică, a apucat să relateze ceea ce a descoperit în zona de luptă. 

05 iul. 2022, 16:47
Rusia celebrează victoria din Lugansk, Ucraina. Cum arată regiunea pro-rusă după patru luni de război (VIDEO)

Înainte de război, în Lugansk locuiau în jur de 100.000 de oameni. În ziua de azi, extrem de puțini civili mai sunt în regiune, din cauza haosului determinat de armatele lui Vladimir Putin și ale lui Volodimir Zelenski.

Potrivit reporterului de la Reuters, vehiculele blindate manevrate de forțele militare ruse patrulează în regiune, cu steagul roșu arborat, simbol al vicoriei sovietice în cel de-Al Doilea Război Mondial. Un exemplu edificator reprezintă drapelul montat deasupra intrării unei clădiri distruse a guvernului local.

Fără niciun dubiu, controlează Luganskul. Este liniște, pentru că trupele lui Volodimir Zelenski nu au început contraofensiva. Totuși, unii locuitori din zonă se tem pentru o nouă izbucnire a conflictului militar.

„Situația e bună acum. Ne e teamă doar de faptul că luptele se vor întoarce”, a declarat Olga, o pensionară în vârstă de 67 de ani.

În rest, în Lugansk se găsesc multe mașini răsturnate, ciuruite de gloanțe, clădiri dărâmate, altele vandalizate și părăsite.

 

Ce plan are mai departe Vladimir Putin

 

Mai departe, Vladimir Putin are în vedere impunerea controlului total în Donețk. Autoritățile ucrainene au recunoscut deja înfrângerea din Lugansk, după doar câteva luni de zile.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhi Haidai, a declarat că se aşteaptă acum ca oraşele să fie supuse unor atacuri grele, în timp ce Rusia încearcă să preia controlul total asupra Donbasului.

Mai exact, Haidai a declarat pentru Reuters: „Pierderea regiunii Luhansk este dureroasă pentru că este teritoriul Ucrainei. Pentru mine personal, acest lucru este special. Aceasta este patria în care m-am născut şi sunt, de asemenea, şeful regiunii. (n.r. – Forţele ruseşti) nu vor transfera 100% din trupe pe un anumit front, deoarece trebuie să ţină linia. Dacă îşi părăsesc poziţiile, atunci ai noştri pot desfăşura un fel de contraofensivă. Totuşi, pentru ei obiectivul numărul unu este regiunea Doneţk. Sloviansk şi Bakhmut vor fi atacate – Bakhmut a început deja să fie bombardat foarte tare”.