Rusia concentrează trupe şi blindate la graniţa cu Belarus

Grupul de analiza Inform Napalm, cunoscut pentru investigațiile conflictelor din Donbas și Siria, a anunțat că a observat concentrare de trupe și echipamente militare ruse la granița cu Belarus, informează Paginaderusia.

02 iun. 2016, 12:39
Rusia concentrează trupe şi blindate la graniţa cu Belarus

Cercetătorii voluntari au ajuns la concluzia că Rusia transferă forțe armate la granița cu Belarus examinând datele din surse deschise și de pe rețelele sociale. Potrivit experților, Rusia construiește un sistem de ”apărare” pe drumul de la Moscova la Minsk.

Experții remarca ca Belarus ar putea să repete greșeala fatală a ucrainenilor de a se lăsa împresurată sub motivul consolidării ”apărării comune”.

Astfel, cu ajutorul informațiilor din open source (Open source intelligence, OSINT) încă din luna aprilie voluntarii au aflat că, în luna mai 2016, în regiunea Briansk de la granița cu Belarus vor sosi trupe ruse. Locul dislocării noilor unități, sosite din Ural (Ekaterinburg) este orașul Klințî din regiunea Briansk. Presa locală scria că, în oraș, vor urma să apară două noi ”facilități militare” și soldați. Transferul ar urma să aibă loc până în septembrie în 2016.

Cu toate acestea, pe 24 mai, conform informațiilor apărute în rețelele sociale, în oraș a sosit de la Ekterinburg Brigada 28 motorizată. Ca o dovadă, InformNapalm publica câteva imagini preluate din rețeaua socială „VKontakte”, postate de grupul „militarii Klințî”.

Citeşte şi Avertizările Moscovei: Rusia nu va permite ca Marea Neagră să devină un LAC al NATO

Portalul „Klințî.Info”, a scris că primul tren cu 214 militari a sosit în oraș pe 30 mai. Se observa că Brigada 28 motorizată a fost transferata în Klințî din regiunea Briansk cu titlu permanent, informează deschide.md.

În plus, localnicii au postat fotografii ale trenurilor cu echipamente militare sosind în oraș. Potrivit InformNapalm, transportul de armament și echipamente din Ekaterinburg urmează să fie finalizat până în luna octombrie 2016.

Cercetătorii au subliniat faptul că nu departe de Klințî se afla autostrada Gomel – Briansk, și că prin oraș trece calea ferată Gomel – Unecia. Acest lucru permite presupunerea că prioritară pentru noua bază militară va fi direcția Belarus. De asemenea, voluntarii Inform Napalm remarca că Brigada 28 are „experiență considerabilă de luptă în timpul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și în Siria”.

Publicația subliniază faptul că Belarus și Rusia sunt aliați militari, care au o singură grupare de trupe regională. In plus, cele două țări nu au control la frontieră. Astfel, potrivit InformNapalm, după transferul de trupe ruse la frontiera crește pericolul realizării scenariului din Crimeea și în Belarus.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Belarus, Vladimir Makarov a refuzat să comenteze pentru „Radio Liberty” informațiile cu privire la concentrarea de trupe și blindate rusești în granița cu Belarus. În același timp, Makarov i-a sfătuit pe reporteri să citească Concepția Securității Naționale și Doctrina militară a Republicii Belarus: „Acolo este foarte clar împărțite  toate accentele și Belarus va îndeplini cu siguranță toate obligațiile sale pentru a asigura securitatea colectivă în regiunea Europei de Est”.

Între timp, expertul militar independent Alexandr Alesin nu crede ca redislocarea Brigazii 28 reprezinta un pericol real. În opinia sa, apariția unei noi baze militare se poate explica prin faptul că Rusia nu are încredere totala în aliatul sau Belarus și construiește o „a doua linie de apărare” pe teritoriul său.

„Lukașenko a spus în mod repetat că, în Rusia, cu excepția armatei din Belarus, pe drumul spre Moscova nu exista nimic, și acesta a fost atuul său, pe care l-a folosit în negocierile cu Rusia, cerând unele preferințe, credite, energie ieftină etc. Iar acum Rusia, cred, demonstrează că nu prea mai are încrede în aliatul său”- a spus expertul.