Rusia, condamnată de CEDO pentru privare arbitrară de libertate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat joi Rusia pentru încălcarea dreptului la libertate, la libertatea de întrunire și la un proces echitabil pentru opozantul Aleksei Navalnîi, căruia statul rus va trebui să-i plătească de asemenea 51.000 de euro sub formă de daune morale și încă 12.700 cheltuieli de judecată.

02 feb. 2017, 15:34
Rusia, condamnată de CEDO pentru privare arbitrară de libertate

CEDO recunoaște astfel că avocatul și bloggerul rus anticorupție, arestat de șapte ori între 2012 și 2014, a fost supus la „arestări disproporționate” și „privări de libertate arbitrare”.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns pentru moment la solicitarea Reuters de a comenta această decizie.

În ce-l privește, Navalnîi, care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale de la anul din Rusia, a comentat într-un mesaj video că decizia CEDO „arată cât de corupt și distorsionat este sistemul rus de justiție”. „De fiecare dată, au fost un judecător, un procuror, polițiști care m-au arestat și au întocmit rapoarte false. Zeci, sute de persoane care au încălcat grav legea fără să clipească din ochi”, a acuzat opozantul, informează Agerpres.

Citeşte şi Liderul opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi, anunţă că va candida în alegerile prezidenţiale din 2018

În prezent, Navalnîi, în vârstă de 40 de ani, este judecat din nou, sub acuzația de deturnare de fonduri, în orașul Kirov, după ce Curtea Supremă a Rusiei a anulat anul trecut condamnarea sa în acest caz. Dacă va fi din nou găsit vinovat, el ar putea fi nevoit să renunțe la proiectul de a candida la alegerile din 2018.