Rusia dă replica la incidentul din spaţiul aerian al Turciei: Un război informaţional

Incidentul cu un avion rus intrat în spațiul aerian al Turciei a fost utilizat pentru a include NATO într-un război informațional, a declarat marți ambasadorul Rusiei pe lângă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, Aleksandr Grușko, care nu s-a referit în niciun fel la al doilea caz de încălcare a spațiului aerian turc, denunțat de Ankara, potrivit agenției TASS.

06 oct. 2015, 11:18
Rusia dă replica la incidentul din spaţiul aerian al Turciei: Un război informaţional

 ‘Impresia este că incidentul din spațiul aerian turc a fost folosit pentru a include NATO ca organizație în campania informațională declanșată de Occident pentru denaturarea scopului operațiunii desfășurate de forțele aeriene ruse în Siria’, a afirmat diplomatul citat.

‘Astfel de incidente sunt clarificate prin canale bilaterale sau militare. Este o practică consacrată. Faptul că explicația părții ruse a fost ignorată nu face decât să arate adevăratele intenții’ ale inițiatorilor convocării Consiliului (NATO, la 5 octombrie — n.r.)’, a afirmat Aleksandr Grușko.

Includerea în textul declarației NATO că loviturile aeriene ruse nu vizează poziții ale Statului Islamic și sunt însoțite de victime în rândul civililor nu este decât o confirmare a acestui fapt, a adăugat el.

Citeşte şi NATO: Violarea spaţiului aerian al Turciei de către un avion de luptă rusesc NU a fost ACCIDENTALĂ

Potrivit NATO, avioane militare ruse Su-30 și Su-24 au încălcat spațiul aerian al Turciei, în pofida avertismentelor din partea autorităților turce.

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că un avion Su-30 a intrat sâmbătă, preț de câteva secunde, în spațiul aerian al Turciei, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Nu a venit nicio confirmare oficială din partea Rusiei cu privire la vreun incident similar în 4 octombrie, potrivit RIA Novosti, citată de Agerpes.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că încălcarea spațiului aerian al Turciei de către avioane ruse nu arată ca un ‘accident’, într-o conferință de presă ce precede o reuniune a miniștrilor apărării ai Alianței la 8 octombrie la Bruxelles.