Rusia denunţă sancţiunile UE şi avertizează că va reacţiona la aceste măsuri

Noile sancțiuni ale UE la adresa Rusiei sunt "ilogice" după summitul asupra Ucrainei de la Minsk, a denunțat luni Ministerul rus de Externe, avertizând că Moscova va reacționa 'adecvat' la aceste măsuri.

16 feb. 2015, 13:16
Rusia denunţă sancţiunile UE şi avertizează că va reacţiona la aceste măsuri

„Constatăm caracterul ilogic (al sancțiunilor): de fiecare dată când există speranță pentru reglementarea crizei ucrainene interne, Bruxellesul se grăbește să introducă noi restricții antiruse”, afirmă diplomația rusă, potrivit unui comunicat preluat de AFP și TASS.

Decizia Uniunii Europene de a-i înscrie pe lista sa neagră pe miniștrii adjuncți ai apărării Arkadi Bahin și Anatol Antonov, precum și pe deputații Iosif Kobzon (Rusia Unită, pro-Kremlin) și Valeri Rașkin (comunist), este ‘de-a dreptul absurdă’, se mai arată în același comunicat.

„Un lucru este clar: aceste decizii, ce vor fi urmate de un răspuns adecvat, sunt contrare bunului simț”, mai denunță ministerul rus.

Doi miniştri adjuncţi ruşi ai apărării, pe noua listă de sancţiuni a UE

Noua serie de sancțiuni la adresa Moscovei a fost decisă de miniștrii europeni de externe la 29 ianuarie după bombardamentele separatiștilor proruși asupra orașului Mariupol (în sud-estul Ucrainei), soldate cu cel puțin 30 de morți.

Măsura trebuia să intre inițial în vigoare la 9 februarie, însă cele 28 de state membre ale UE au decis să amâne cu o săptămână punerea ei în aplicare pentru a permite desfășurarea negocierilor diplomatice de la Minsk, încheiate cu un acord de încetare a focului, regim intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.