Rusia desfăşoară în Belarus avioane dotate cu rachete supersonice, care pot atinge orice capitală europeană

Rusia a desfăşurat în Belarus trei avioane de vânătoare de tip MiG-31K, cea mai modernă versiune a acestui avion dezvoltat în anii '70, dotate cu rachete hipersonice de tip Kinjal - un vector care poate lovi în câteva minute orice capitală europeană, inclusiv cu un focos nuclear.

03 nov. 2022, 16:52
Rusia desfăşoară în Belarus avioane dotate cu rachete supersonice, care pot atinge orice capitală europeană

Cele trei avioane de tip MiG-31K deplasate în Belarus, cu două locuri, pot zbura cu o viteză de 3 200 de kilometri pe oră. Racheta de tip Kinjal, care poate depăşi o viteză de 11.000 de kilometri pe oră, este aproape imposibil de interceptat.

Miza strategică a acestei desfăşurări a Moscovei în Belarus nu este însă evidentă, în contextul în care Forţele Spaţiale ruseşti (VKS) dispun, începând din august 2022, de două aeronave de tip MiG-31K şi de rachete de tip Kinjal în enclava Kaliningrad, pe teritoriul european, scrie News.ro.

Kremlinul marchează, de fapt, prin această măsură simbolică, o cooperare de nezdruncinat cu aliatul său belarus, pe al cărui teritoriu preşedintele rus Vladimir Putin îl foloseşte drept bază din spatele liniei frontului în ofensiva din Ucraina.

Amplasarea în Belarus a Kinzhal, o rachetă cu o rază de acțiune de peste 2000 km, oferă Rusiei un avantaj redus în ceea ce privește lovirea unor ținte suplimentare în Ucraina.

Probabil că a efectuat această dislocare în principal pentru a transmite un mesaj Occidentului și pentru a prezenta Belarusul ca fiind din ce în ce mai implicat în război.

Citeşte şi: Kremlinul acuză în continuare Marea Britanie pentru sabotarea Nord Stream: „Asemenea acţiuni nu pot fi lăsate fără răspuns. Vom reflecta la măsurile de luat”