Rusia dezminte dezvăluirile americane despre înscenarea unui pretext pentru invadarea Ucrainei, pe care le numeşte „aberaţii”

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a respins vineri acuzaţiile Statelor Unite conform cărora Rusia pregăteşte un video trucat ca pretext pentru atacarea Ucrainei, transmite agenţia de presă RIA, preluată de Reuters. El a susţinut că dezvăluirile făcute de americani sunt "aberaţii".

04 feb. 2022, 14:48
Rusia dezminte dezvăluirile americane despre înscenarea unui pretext pentru invadarea Ucrainei, pe care le numeşte „aberaţii”

Washingtonul a anunţat joi că potrivit serviciilor de informaţii americane Rusia are un plan care presupune folosirea unei înregistrări video trucate cu efectele unei explozii asupra unor victime ruse pentru a justifica o invazie în Ucraina.

„Credem că Rusia ar putea produce o înregistrare video de propagandă foarte violentă, care ar arăta cadavre şi persoane care joacă rolul de persoane îndoliate, precum şi imagini cu locuri distruse cu echipamente militare ucrainene sau occidentale”, a precizat John Kirby, în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.

Intenţiile agresive ale Rusiei sunt indicate, după aprecierile occidentale, şi de concentrarea a peste 100.000 de militari ruşi la frontiera ucraineană, deşi Moscova dezminte că ar intenţiona să lanseze un atac. Partea rusă pretinde însă ca NATO să garanteze că nu va accepta Ucraina ca membru.

Rusia a mobilizat aproximativ 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, dar continuă să dezmintă orice plan al unei viitoare invazii. Mai mult decât atât, Kremlinul a solicitat SUA şi NATO garanţia că vor respinge aderarea Ucrainei la alianţa militară.

Rusia obstrucţionează prezenţa observatorilor internaţionali la manevrele sale de anvergură, cum sunt cele care au loc în prezent în apropierea graniţelor cu Ucraina, nerespectându-şi astfel angajamentele internaţionale în materie de transparenţă, consideră diverşi diplomaţi şi analişti occidentali, citaţi joi de EFE.

Evaluarea survine în contextul în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joi că desfăşurarea de trupe ruseşti în ultimele zile în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este ‘cea mai mare’ pe care a realizat-o Moscova de la încheierea Războiului Rece.

Citeşte şi: Mircea Geoană, despre suplimentarea trupelor SUA în România, Germania şi Polonia: „Nu e vorba de cifre atât de mari, nu sunt contingente atât de masive”