Rusia face demersuri pentru recuperarea oportunităţilor ratate în relaţiile cu Republica Moldova

Premierul Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat miercuri că Moscova contează pe recuperarea oportunităţilor ratate în relaţiile cu Chişinăul. Declaraţia a fost făcută în timpul întrevederii sale cu premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, care se află alături de o importantă delegaţie guvernamentală în Rusia.

20 nov. 2019, 16:59
Rusia face demersuri pentru recuperarea oportunităţilor ratate în relaţiile cu Republica Moldova

Premierul rus şi-a exprimat speranţa că vizita delegaţiei guvernamentale de la Chişinău va îmbunătăţi relaţiile între Rusia şi Republica Moldova, prin impulsionarea cooperării în domeniile economice şi investiţionale, precum şi în probleme umanitare.

Dmitri Medevedev a subliniat că aceasta este prima vizită a unui premier al Republicii Moldova în Federaţia Rusă după şapte ani. La rândul său, potrivit TASS, Chicu a declarat că vizita este legată nu doar de lipsa îndelungată a unui dialog şi de numărul mare de probleme adunate, ci şi de apropierea popoarelor celor două ţări şi de relaţiile „tradiţional prietenoase”.

Vicepremierul rus Dmitri Kozak a anunţat în urma întâlnirii pe care a avut-o la rândul său cu delegaţia guvernamentală de la Chişinău că Rusia va reveni la discuţiile despre reglementarea transnistreană după ce noul guvern al Republicii Moldova va deveni stabil.

Referitor la informaţiile apărute în presa de peste Prut conform cărora Chişinăul intenţiona să-i ceară Rusiei un împrumut de 300 de milioane de dolari pentru proiecte de infrastructură, în special pentru drumuri, Kozak a confirmat o astfel de cerere, dar a subliniat că în patru zile noul guvern nu poate obţine un acord pentru acordarea unui astfel de credit şi că Moscova doreşte să primească propuneri detaliate şi garanţii pentru restituirea unui astfel de credit.

Noul premier al Republicii Moldova, Ion Chicu, a întreprins miercuri o vizită la Moscova în fruntea unei importante delegaţii guvernamentale, la invitaţia omologului său rus, Dmitri Medvedev, aceasta fiind prima sa vizită în Rusia în calitate de premier. În acelaşi timp, şefa legislativului de la Chişinău, Zinaida Greceanîi, întreprinde o vizită la Sankt Petersburg pentru a participa la o reuniune a Adunării Interparlamentare a ţărilor membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI). Din delegaţia Parlamentului Republicii Moldova la Sankt Petersburg mai fac parte socialiştii Vladimir Golovatiuc, Radu Mudreac, Gheorghi Para, precum şi deputatul PAS, Vladimir Bolea.