Rusia face investigaţii asupra fiicei fostului spion rus Serghei Skripal şi a omului de afaceri Nikolai Gluşkov

Procurorii ruşi au declanşat, vineri, anchete în cazul tentativei de asasinat asupra Iuliei Skripal, fiica fostului spion rus Serghei Skripal, şi în privinţa morţii suspecte a omului de afaceri Nikolai Gluşkov, ambele evenimente având loc în Marea Britanie, relatează site-ul agenţiei Tass.

16 mart. 2018, 16:37
Rusia face investigaţii asupra fiicei fostului spion rus Serghei Skripal şi a omului de afaceri Nikolai Gluşkov

„Principalul departament al Comisiei Ruse de Investigaţii a iniţiat o anchetă penală în privinţa tentativei de asasinat asupra cetăţeanului rus Iulia Skripal în oraşul britanic Salisbury, în baza articolelor 30.3.2 şi 105.2 din Codul Penal al Rusiei (tentativă de omor într-o manieră care reprezintă o ameninţare generală. O altă anchetă a fost declanşată în cazul morţii lui Nikolai Gluşkov la Londra. Investigaţiile se vor desfăşura în concordanţă cu legislaţia Rusiei şi cu dreptul internaţional. Comisia de Investigaţii va apela la experţi calificaţi şi este pregătită să coopereze cu agenţiile pentru aplicarea legii din Marea Britanie”, a precizat purtătorul de cuvânt al procuraturii, Svetlana Petrenko.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Neurotoxina cu care au fost otrăviţi spionul rus Skripal şi fiica lui a fost pusă în bagajul ei

Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania susţin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicaţie plauzibilă şi au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz.

 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu are nicio legătură cu otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi că nu se teme de riscul izolării internaţionale în urma acuzaţiilor formulate de Marea Britanie, potrivit Mediafax.

La 12 martie, omul de afaceri Nikolai Gluşkov, în vârstă de 69 de ani, a fost găsit mort în locuinţa sa din Londra, iar circumstanţele sunt neclare.