Rusia foloseşte camioanele convoiului umanitar pentru a-i aproviziona pe militarii ruşi din Ucraina

Rusia foloseşte camioanele aşa-zisului convoi umanitar pentru a-i aproviziona pe militarii ruşi care acţionează pe teritoriul Ucrainei, se spune într-un comunicat al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei, informează Unian.ua.

02 sept. 2014, 12:04
Rusia foloseşte camioanele convoiului umanitar pentru a-i aproviziona pe militarii ruşi din Ucraina

‘În noaptea de luni spre marţi, de pe teritoriul Federaţiei Ruse au trecut patru camioane de culoare albă, care după o oră au plecat înapoi. Nu este prima dată când camioane de culoare albă trec ilegal graniţa, însoţite de jeep-uri şi pază’, se spune în comunicatul plasat pe site-ul Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională al Ucrainei.

Potrivit Unian.ua, al doilea convoi umanitar rus a ajuns la graniţa cu Ucraina, oprindu-se în oraşul Kamensk-Şahtinski.

Primul convoi umanitar format din 280 de camioane a fost trimis de Rusia în regim unilateral. În data de 22 august, camioane ‘KamAZ’ au trecut de punctul ucrainean de trecere a frontierei, ‘Izvarino’, aflat sub controlul combatanţilor separatişti.

Crucea Roşie a anunţat că nu a însoţit acest prim convoi, după cum fusese stabilit anterior.

În data de 24 august, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat că în camioanele ‘convoiului umanitar’ rus a fost scoasă tehnică a uzinelor strategice ucrainene.

În data de 25 august, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a anunţat că Rusia intenţionează să trimită în Ucraina un al doilea convoi umanitar, iar la 29 august a declarat că statul rus i-a trimis în acest sens, la 28 august, o notificare părţii ucrainene.