Rusia încearcă să blocheze dinspre mare oraşul-port Mariupol

Rusia încearcă să blocheze dinspre mare oraşul Mariupol - port strategic la Marea Azov- -sud-estul Ucrainei-, a declarat Markiyan Lubkivsky, consilierul directorului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), în direct, la emisiunea Shuster Live de la televiziunea publică ucraineană, potrivit Unian şi Ukrainskaia Pravda.

13 nov. 2014, 06:55
Rusia încearcă să blocheze dinspre mare oraşul-port Mariupol

Rusia încearcă să blocheze dinspre mare oraşul-port Mariupol, a declarat Markiyan Lubkivsky, consilierul directorului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). El a evocat în acest context explozia produsă la 11 noiembrie în largul Mariupol. ‘Credem că ruşii minează apele din zona portului pentru a bloca, pe de o parte, oraşul dinspre mare, iar, pe de alta, pentru a submina componenta economică şi infrastructura regiunii’, a afirmat el.

Potrivit informaţiilor preliminare, la originea deflagraţiei a fost o mină subacvatică. ‘Nu excludem ca aceasta să fi fost detonată la trecerea unui vas de pescuit ucrainean. Investigăm acum acest caz. În apropiere de locul deflagraţiei a fost observată o navă rusească’, a spus oficialul SBU.

‘Această explozie reprezintă un simptom al faptului că Rusia încearcă să blocheze Mariupol dinspre mare’, a subliniat Lubkivsky.

El a relatat despre sporirea prezenţei militare ruse în teritoriile ocupate temporar în estul Ucrainei.’Are loc o relocare de trupe, de întărire a poziţiilor’, a spus el.

Lubkivsky a afirmat că există semne că Rusia intenţionează sau se pregateşte de ostilităţi active.

În plus, a mai spus oficialul SBU, teroriştii şi diversioniştii, aşa cum îi numeşte Kievul pe rebelii separatişti, extind geografia acţiunilor lor în Ucraina, în special, la Kiev, Mariupol, Rubejnoe şi Vinniţa.

De asemenea, responsabilul ucrainean a indicat că în zona controlată de separatişti sunt create tabere de antrenament, asigurând că SBU va face publică o hartă pe care vor fi indicate locurile unde sunt amplasate aceste tabere.

Şi secretarul general al OSCE, Lamberto Zannier, a avertizat în legătură cu posibilitatea unui atac militar asupra Mariupol, relatează Interfax-Ukraina. „Mariupol este zona în care tirurile sunt cele mai intense. Ar putea să fie pregătirea înainte de o operaţiune militară”, – a spus el miercuri la Bruxelles.

‘Situaţia este extrem de polarizată şi favorizează un nou conflict‘, a apreciat secretarul general al OSCE, evocând un adevărat război mediatic în estul Ucrainei. Continuă închiderea unor canale tv în regiune, iar activitatea jurnaliştilor este obstrucţionată, a mai indicat el.