Rusia interzice importul de fructe din Republica Moldova

Rusia interzice începând din 21 iulie importul de fructe din Republica Moldova, a anunţat vineri serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselhoznadzor) invocând numeroase încălcări ale normelor fitosanitare ruse.

18 iul. 2014, 09:33
Rusia interzice importul de fructe din Republica Moldova

Rosselhoznadzor precizează că măsura vizează importul de mere proaspete, pere, gutui, cireşe, piersici, nectarine, prune şi porumbe, potrivit Agerpres.

Serviciul fitosanitar rus anunţase deja săptămâna trecută că intenţionează să interzică importul de fructe din Republica Moldova şi că a trimis deja în acest sens o notificare Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentară de la Chişinău.

Potrivit Rosselhoznadzor, în 2013, în 15 loturi de fructe din Republica Moldova a fost depistată molia orientală (Grapholitha molesta), iar în acest an, la 9 iulie, au fost identificate substanţe interzise în 17 tone de caise.

Această nouă măsură survine după ce, la 2 iulie, Rusia a impus restricţii la importul de carne procesată din Republica Moldova, o decizie ce intervenea în ziua în care parlamentul de la Chişinău ratifica Acordul de Asociere la UE.