Rusia îşi continuă expansiunea. Îşi măreşte suprafaţa cu 6-7 noi teritorii, hărţile vor fi din nou modificate

Hidrografii Flotei de Nord a Rusiei intenţionează ca în timpul expediției arctice din 2019 să confirme ipotezele privind existența a peste cinci noi insule și să le plaseze pe hărți în graniţele actualului stat rus.

27 iun. 2019, 07:18
Rusia îşi continuă expansiunea. Îşi măreşte suprafaţa cu 6-7 noi teritorii, hărţile vor fi din nou modificate

Există șase sau șapte insule, a căror existență va fi confirmată în timpul expediției, cea mai mare dintre ele, probabil cu o lungime de peste 500 de metri„, a declarat șeful Departamentului de Servicii Hidrografice al Flotei de Nord, Alexei Kornis, citat de ziarul Izvestia. Potrivit acestuia, este vorba de insulele din arhipelagul Novaia Zemlea.

Ipotezele despre existenţa acestor insule au fost făcute pe baza mai multor surse, imagini spaţiale şi date din alte expediții. Expediția care urmează să certifice existenţa lor va avea loc între lunile august și septembrie.

Încălzirea globală și retragerea ghețarilor, sub care se deschid zone de teren invizibil anterior, contribuie la descoperirea de noi teritorii. Potrivit lui Kornis, ghețarii se retrag anual cu câteva zeci de metri.