Rusia îşi pregăteşte trupele: Putin a semnat un decret privind convocarea rezerviştilor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat joi un decret privind convocarea rezerviștilor la centrele de antrenament pe anul 2015, decizie ce intervine pe fondul degradării situației din estul Ucrainei și al deciziei NATO de a-și consolida capacitățile pe flancul său estic, relatează TASS.

06 feb. 2015, 09:40
Rusia îşi pregăteşte trupele: Putin a semnat un decret privind convocarea rezerviştilor

Vladimir Putin a semnat un decret privind convocarea rezerviştilor. Documentul a intrat în vigoare din momentul semnării și a fost dat publicității pe portalul informațiilor oficiale Garant.ru.

Rusia convoacă anual rezerviștii, iar problemele de organizare și de desfășurare a exercițiilor de formare și antrenament militar sunt reglementate prin dispoziții speciale.

De data aceasta, decretul președintelui rus privind convocarea rezerviștilor intervine pe fondul demersurilor diplomatice intense pentru rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, unde situația s-a deteriorat semnificativ în ultimele săptămâni.

Cu doar două zile în urmă, înaintea vizitei de joi în capitala ucraineană a președintelui Franței, Francois Hollande, și a cancelarului german Angela Merkel, șeful statului ucrainean Petro Poroșenko declarase într-un interviu pentru El Pais că nu exclude instaurarea legii marțiale în țară, după ce Kievul a instituit recent starea de urgență în regiunile separatiste Donețk și Lugansk și starea de alertă maximă pe întreg teritoriul Ucrainei.

Poroșenko a exclus posibilitatea desfășurării unei forțe de menținere a păcii în estul Ucrainei, fie ea rusă sau internațională. ‘Nu avem nevoie de forțe de ocupație și nu există niciun motiv pentru desfășurarea unei forțe de menținere a păcii. Ucraina poate și singură să-și controleze granița’, a afirmat tranșant președintele ucrainean.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukașevici, a declarat anterior că problema trimiterii unei forțe de pace în estul Ucrainei va fi abordată la reuniunea dintre Vladimir Putin, Angela Merkel și Francois Hollande, care va avea loc vineri după-amiază la Moscova.