Rusia: Marş la Moscova în memoria liderului de opoziţiei, Boris Nemţov, asasinat în 2015 GALERIE FOTO

Susţinătorii fostului lider al opoziţiei din Rusia, Boris Nemţov, care a fost împuşcat mortal pe un pod sin apropierea Kremlinului, în 2015, au organizat, duminică, un marş la Moscova, în memoria celui mai vehement critic al regimului preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

26 feb. 2017, 13:01

Boris Nemţov a fost un reformator, un democrat şi cel mai aprig contestatar al lui Putin. El a deţinut şi funcţia de vicepremier sub preşedinţia lui Boris Elţîn.

După asasinarea lui Nemţov, cinci persoane de origine cecenă au fost arestate, fiind bănuite că ar fi fost implicate în asasinarea fostului lider democrat. Acestea au fost aduse în judecată, dar au negat toate acuzaţiile ce li s-au adus.  Nici la ora actuală nu a fost descoperit adevăratul criminal, iar familia lui Nemţov se teme că adevăratul asasin nu va fi cunoscut niciodată, informează bbc.com.

În schimb, duminică, activistul anti-Kremlin Idlar Dadin care a devenit prima persoană arestată după noua legislaţie care vizează protestele, a fost eliberată dintr-o închisoare din Siberia. Dadin a povestit că a fost torturat de către personalul închisorii siberiene, dar oficialităţile ruse au negat aceste acuzaţii.

Citeşte şi Ancheta privind uciderea lui Boris Nemţov, finalizată. Fiica sa: Nu a fost interes să se rezolve până la capăt cazul

Corespondentul BBC la Moscova, Sarah Rainsford, a informat că grupuri de oameni au început să se adune la Moscova pentru a participa la marşul în memoria lui Nemţov. Mai devreme, simpatizanţii opozantului au depus flori pe podul unde a fost ucis Nemţov.

Activistul democrat avea 55 de ani când a fost împuşcat mortal, în spate, în timp ce mergea pe pod, spre casă, după ce ieşise dintr-un restaurant cu prietena lui de origine ucraineană, în noapte de 27 februarie 2015.

Citeşte şi Ancheta realizată de Boris Nemţov înainte de a fi ucis a fost PUBLICATĂ. Ce descoperise opozantul lui Putin

În seara asasinatului, el vorbise la postul de radio Ekho Moskvy, îndemnând ascultătorii să iasă la un marş de protest în acel week-end. El l-a acuzat atunci pe preşedintele Rusiei că a lansat un război ilegal în Ucraina, ceea ce a atras sancţiuni economice internaţionale şi o criză economică. Nemţov intenţiona să publice un dosar despre amestecul Rusiei în estul Ucrainei.

Zeci de mii de oameni au participat la un marş, în Moscova, la două zile de la asasinat, precum şi la funeraliile lui Nemţov. Aliaţii lui politici au afirmat că asasinarea lui Nemţov a fost făcută pentru a reduce la tăcere vocile pro-democraţie, informează bbc.com.

Citeşte şi Suspiciuni de otrăvire: Activist rus de opoziţie, prieten al lui Nemţov, în spital în stare critică

Activistul democrat Vladimir Kara-Murza-a îndemnat pe oameni să participe la comemorarea lui Nemţov prin marşuri organizate şi în alte oraşe mari, ca Sankt Petersburg şi Ekaterinburg. Kara-Murza se află în străinătate, într-un spital unde a fost internat din cauza unei boli ce l-a adus în comă indusă. Simptomele au fost asemănătoare cu cele ale unei alte boli care a fost gata să îl răpună şi despre care crede că ar fi fost rezultatul unei otrăviri intenţionate cu o substanţă letală.

Procesul celor cinci ceceni suspectaţi de uciderea lui Nemţov a început în octombrie. Principalul suspect cecen este Zaur Dadayev, fost ofiţer sub regimul comandantului Ramzan Kadîrov – liderul Republicii Cecene din Caucazul de Nord. Cadîrov a negat orice acuzaţii privind asasinarea lui Nemţov.