Rusia, mişcări de trupe la graniţa cu Georgia

Ministerul rus al Afacerilor Externe a negat miercuri acuzațiile Georgiei vecine că i-a încălcat teritoriul prin instalarea de marcaje la frontiera cu regiunea separatistă Osetia de Sud, informează Reuters.

23 iul. 2015, 03:46
Rusia, mişcări de trupe la graniţa cu Georgia

Ministerul de Externe al Georgiei a declarat săptămâna trecută că o parte a conductei de petrol Baku-Supsa este acum în teritoriul considerat ocupat de Rusia.

„Informațiile despre mutarea graniței în interiorul teritoriului georgian sunt greșite”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Osetia de Sud și regiunea separatistă Abhazia au ieșit de sub controlul Georgiei după un scurt război cu Moscova în 2008. Ambele găzduiesc baze militare rusești, dar cele mai multe țări și Națiunile Unite le consideră ca parte a Georgiei, amintește Reuters.

Trupele ruse au instalat sârmă ghimpată și garduri în jurul Osetiei de Sud după război, dar unii locuitori afirmă că soldații au amplasat acum marcaje la frontieră pe o distanță de 1,5 km dincolo de granița administrativă.

Președintele Consiliului European Donald Tusk a criticat luni Rusia pentru instalarea marcajelor la frontieră, calificând această acțiune drept o provocare.

Conducta de 830 km Baku-Supsa, operată de BP, pornește din Azerbaidjan și ajunge la terminalul georgian de la Marea Neagră Supsa. Ea poate transporta până la 100.000 de barili de petrol pe zi.

O fostă republică sovietică, Georgia este importantă pentru Europa deoarece conductele ei aduc petrol și gaz din Marea Caspică, notează Reuters.

Țara cu 3,7 milioane de locuitori nu are relații diplomatice cu Rusia, dar afirmă că un obiectiv de politică externă este de a nu antagoniza Moscova. Cu toate acestea, ea vrea să devină membru al NATO și Uniunii Europene.