Rusia nu îi mai cere înapoi Ucrainei creditul de 3 miliarde de dolari

Rusia a anunțat vineri că a suspendat plângerea împotriva Ucrainei ce privește nerambursarea unui credit de trei miliarde de dolari acordat de Moscova guvernului ucrainean pe vremea președintelui prorus Viktor Ianukovici.

23 apr. 2016, 09:15
Rusia nu îi mai cere înapoi Ucrainei creditul de 3 miliarde de dolari

‘Ca urmare a unei cereri a Ucrainei, ținând cont de instabilitatea politică (din Ucraina n.red), am acordat guvernului ucrainean un răgaz pentru a analiza situația, pentru a-și reevalua poziția și a începe cu Rusia negocieri privind această datorie’, a afirmat ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov.

Rusia s-a adresat în luna februarie unei instanțe britanice pentru a obține recuperarea creditului acordat Ucrainei în anul 2013. Ministrul Siluanov a declarat că s-a recurs la sesizarea instanței britanice ca urmare a ‘numeroaselor tentative nereușite’ de a determina Ucraina să recunoască existența acestei datorii și să negocieze cu Moscova, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ucraina face progrese: Preşedintele Petro Poroşenko a anunţat că lupta împotriva corupţiei îşi arată eficienţa

La rândul său, guvernul de la Kiev a anunțat că refuză să ramburseze această datorie, întrucât nu o consideră ca fiind o datorie suverană (datorie publică), ci o datorie comercială rezultată în urma unei operațiuni de creditare pe piețele financiare.

Autoritățile ucrainene mai solicită Moscovei și reducerea cu 20% a datoriei, la fel cum au procedat unii creditori privați (bănci, fonduri de investiții), cerere însă respinsă de guvernul rus, care până în prezent și-a afirmat doar disponibilitatea de a reeșalona rambursarea datoriei pe trei ani.


loading...