Rusia nu mai vrea să discute cu Occidentul, după eşecul negocierilor de la Geneva. Moscova ameninţă SUA cu amplasarea de baze militare în Cuba şi Venezuela

Rusia nu vede motivul organizării ”în zilele următoare” a unei noi runde de negocieri cu Occidentul pe tema revendicărilor pe care le are cu privire la garanţii de securitate, a anunţat joi un diplomat rus, după primele reuniuni, marcate de divergenţe.

13 ian. 2022, 15:10
Rusia nu mai vrea să discute cu Occidentul, după eşecul negocierilor de la Geneva. Moscova ameninţă SUA cu amplasarea de baze militare în Cuba şi Venezuela

În lipsa clarificării faptului dacă există (…) rezerve de flexibilitate de cealaltă parte, nu există motive să ne aşezăm la masa (negocierilor) în zilele următoare, să ne reunim din nou şi să începem aceleaşi discuţii„, a declarat adjunctul ministrului de Externe din Rusia, Serghei Riabkov, într-un interviu acordat postului de televiziune RTVi.

Statele Unite şi ţările aliate lor în cadrul NATO nu sunt sub nicio formă dispuse să îndeplinească cerinţele cheie ale Rusiei în ceea ce priveşte garanţiile de securitate, a adăugat el. „Principala problemă a SUA şi a ţărilor aliate din NATO este că nu sunt pregătite, sub nicio formă, sub niciun motiv, să vină în întâmpinarea cererilor noastre cheie ca Alianţa Nord-Atlantică să nu se mai extindă şi să-şi evacueze infrastructura (din noile state membre) pentru a reveni la situaţia din 1997„, a declarat Serghei Riabkov.

Citeşte şi NATO şi Rusia nu cedează în negocierile de la Bruxelles: „Există un risc real pentru un nou conflict în Europa”

Pe de altă parte, nu este exclus ca în cazul unui eşec ireversibil al negocierilor cu Occidentul cu privire la garanţiile de securitate pe care Rusia le-a cerut din partea SUA şi NATO, Moscova să ia unele măsuri de retorsiune precum desfăşurarea unei infrastructuri militare în Cuba şi Venezuela, a mai avertizat Riabkov. „Nu vreau să confirm nimic sau să exclud nimic„, a declarat Riabkov, întrebat despre o astfel de evoluţie a evenimentelor. „Totul depinde de acţiunile colegilor americani„, a afirmat el, adăugând că preşedintele rus (Vladimir Putin) s-a exprimat în repetate rânduri pe tema măsurilor Moscovei, bunăoară, pe linia Forţelor sale maritime în cazul în care vor continua provocările la adresa Rusiei şi va creşte presiunea militară împotriva sa. Totuşi, Riabkov nu a oferit detalii în acest sens, limitându-se să spună că „noi nu dorim aceasta, diplomaţii trebuie să se pună de acord„.

Declaraţiile sale intervin chiar în ziua desfăşurării celei de-a treia runde de discuţii între Rusia şi Occident, la Viena, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Citeşte şi Rusia îi amprentează de astăzi pe toţi străinii care intră în ţară. De asemenea, din 2022 cere analize de sânge, sifilis şi HIV

Serghei Riabkov a condus prima rundă de negocieri între Rusia şi SUA luni, la Geneva. De partea americană, delegaţia a fost condusă de subsecretarul de stat al SUA, Wendy Sherman. Cea de-a doua rundă de discuţii cu privire la securitate a avut loc miercuri pe platforma Consiliului NATO-Rusia, în finalul cărora părţile au constat divergenţe profunde în problemele cheie.