Rusia nu renunţă la Transnistria. Rogozin: „Rusia îşi va creşte eforturile”

Rusia va fi mereu aproape de Transnistria şi va asigura stabilitatea socială şi politică a acesteia, precum şi securitatea în regiune, a declarat luni vicepremierul rus Dmitri Rogozin, potrivit Agerpres, care citează agenţia de presă RIA Novosti.

01 iun. 2015, 10:46
Rusia nu renunţă la Transnistria. Rogozin: „Rusia îşi va creşte eforturile”

„Este important să demonstrăm astăzi lumii întregi, dar în primul rând populaţiei din Transnistria că, în acest moment dificil, Rusia va fi mereu aproape în planul asigurării securităţii republicii şi regiunii pe ansamblu, precum şi în planul menţinerii stabilităţii politice, negocierilor diplomatice etc.

Rusia îşi va creşte eforturile pentru a depăşi această situaţie pe care unii vecini ai Transnistriei încearcă s-o creeze prin instituirea unei blocade economice şi sociale foarte severe”, a afirmat Rogozin, reprezentant special al preşedintelui rus pentru Transnistria şi Republica Moldova, adăugând că Moscova va continua să construiască obiective de infrastructură socială şi economică, de educaţie şi sănătate în stânga Nistrului.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei teleconferinţe cu administraţia de la Tiraspol, care a fost dedicată dării în exploatare a unor facilităţi de infrastructură socială, construite la ordinul preşedintelui Vladimir Putin.

În cadrul acestei teleconferinţe, preşedintele partidului Rodina din Rusia, Aleksei Juravliov, a indicat că, în Transnistria au fost date în exploatare trei grădiniţe cu ocazia Zilei internaţionale a copilului. De asemenea, a fost construită o grădiniţă cu predare în „limba moldovenească” şi o uzină de beton armat. Alte nouă obiective urmează să fie finalizate până la sfârşitul acestui an, a indicat oficialul, adăugând că fondurile necesare au fost deja alocate în acest scop.

Aşa-zisul preşedinte al Transnistriei, Evgheni Şevciuk, a menţionat că Rusia, ca ţară ce garantează procesul de pace în regiunea transnistreană, are o contribuţie majoră la soluţionarea conflictului şi formarea unui mediu prosper pentru populaţia din stânga Nistrului.

Declaraţiile oficialilor ruşi intervin în contextul în care Ucraina a denunţat recent Acordul de tranzit al trupelor ruse prin teritoriul ucrainean spre Transnistria din 1995 pe fondul relaţiilor tensionate între Kiev şi Moscova. În acelaşi timp, Chişinăul a blocat intrarea unor cetăţeni ruşi, între care militari care se îndreptau spre Transnistria, suscitând critici din partea autorităţilor ruse.