Rusia pune stăpânire pe o țară unde România intenționa să trimită trupe anul acesta. Occidentul a început deja retragerea din zonă

Danemarca va începe retragerea trupelor sale din Mali, la solicitarea juntei militare ce deţine puterea în această ţară, o lovitură dată eforturilor Franţei care conduce operaţiunile antiteroriste în regiunea Sahel.

28 ian. 2022, 11:49
Rusia pune stăpânire pe o țară unde România intenționa să trimită trupe anul acesta. Occidentul a început deja retragerea din zonă

Decizia juntei de a cere retragerea trupelor daneze ar putea avea un impact şi asupra unor viitoare desfăşurări internaţionale în Mali, unde Lituania, Norvegia, Portugalia, România şi Ungaria au în vedere să trimită trupe anul acesta. Parlamentul român a aprobat anul trecut desfăşurarea a 45 de militari în cadrul operaţiunii europene Takuba în Sahel, misiune sub conducerea Franţei.

Junta care a preluat puterea la Bamako are relaţii tensionate cu partenerii internaţionali, inclusiv cu organismele regionale şi UE, care au sancţionat statul Mali pentru neorganizarea alegerilor după două lovituri de stat, prima în 18 august 2020, urmată anul trecut în iunie de o alta prin care a fost destituit guvernul de tranziţie. Aceste tensiuni au escaladat după ce autorităţile provizorii din Mali s-au înţeles cu grupul paramilitar rus Wagner ca acesta să desfăşoare mercenari în Mali. Franța susține că în spatele grupului de mercenari s-ar afla chiar statul rus, în timp ce Moscova susține constant că e vorba de afaceri din domeniul privat.

Citeşte şi Rusia pune stăpânire pe o țară unde România intenționa să trimită trupe anul acesta. Occidentul a început deja retragerea din zonă

Retragerea daneză, ce survine după anunţul Suediei că şi aceasta îşi retrage în luna martie militarii din Mali, este o nouă durere de cap pentru Franţa, care a mizat mult pe ”europenizarea” intervenţiei sale în Mali.

Relaţiile dintre Paris şi Bamako se degradează accentuat, junta din Mali cerând Franţei (în mesajul său de miercuri cu cererea de retragere a misiunii daneze) să nu se mai amestece în afacerile interne şi să-şi stăpânească ”reflexele coloniale”. ”Îi invităm (pe danezi) să fie atenţi la unii dintre partenerii lor care, din nefericire, au probleme în a se debarasa de reflexele lor coloniale”, a declarat premierul interimar malian, Choguel Kokalla Maiga.

”Vedem că guvernul de tranziţie malian, sau generalii loviturii de stat, au emis aseară o declaraţie publică prin care au reafirmat că Danemarca nu este binevenită în Mali, şi desigur că nu ne vom împotrivi. Am decis aşadar să ne retragem soldaţii acasă”, a reacţionat ministrul de externe danez Jeppe Kofod. Danemarca are desfăşuraţi 105 militari în cadrul operaţiunii Takuba, a cărei misiune este să ajute autorităţile din Mali în combaterea militanţilor islamişti. Franţa a avut iniţial circa 5.000 de militari angajaţi în această operaţiune, numărul lor scăzând apoi pe măsură ce s-au implicat şi alte state europene.

Citeşte şi Ministerul Apărării recrutează rezervişti voluntari. Ce solde vor încasa militarii

Citeşte şi Cel mai scump avion al Armatei SUA, pierdut în mare. Un F-35C care costă 25.000 de dolari pe oră a ratat aterizarea pe un portavion, şapte militari au fost răniţi

Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a denunţat joi ”măsurile iresponsabile” ale juntei aflate la putere la Bamako. ”Această juntă este ilegitimă şi ia măsuri iresponsabile (…) Ea poartă întreaga responsabilitate pentru retragerea forţelor daneze şi se izolează încă şi mai mult de partenerii săi internaţionali”, a declarat Le Drian.